Pączki serowe - przepis błyskawiczny. Zrobisz je w mniej niż godzinę, ale musisz zamienić składniki

Pączki serowe mają nad klasycznymi pączkami taką przewagę, że można przygotować je znacznie szybciej. Jeśli więc najdzie was chętka na słodką przekąskę lub już wiecie, że w tłusty czwartek nie będziecie mieli zbyt wiele czasu na smażenie, przepis na pączki serowe z pewnością się wam przyda. Robi się je dużo szybciej dzięki zamianie składników.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Bez pączków trudno wyobrazić sobie tłusty czwartek. Te słodkości chętnie zjadamy też jednak zupełnie bez okazji. Jeśli macie dość tych sklepowych lub po prostu chcecie przetestować swoje umiejętności, mamy dla was przepis, choć na nieco inne pączki niż te klasyczne. Pączki serowe to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego lub nie mają czasu bądź ochoty, żeby czekać na to, aż wyrośnie ciasto drożdżowe

Zobacz wideo Zobaczcie też nasz przepis na pączki piwne

Podstawą ciasta w pączkach serowych jest, jak sama nazwa wskazuje, ser. To może być serek homogenizowany lub twaróg z wiaderka, jednak ważne by ten drugi nie był za bardzo zwarty. Dlaczego ten przepis na pączki serowe jest taki błyskawiczny? Bo zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba odstawiać ciasta do wyrośnięcia.

Pączki serowe - przepis błyskawiczny

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 2 duże jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru + trochę do posypania pączków,
  • dżem do nadziewania,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: kieliszek wódki lub spirytusu, dzięki temu pączki nie będą "piły" tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozgrzewamy w nim olej. O tym, czy rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, można przekonać się, wrzucając do niego kawałek chleba. Jeśli od razu otoczą go pęcherzyki powietrza i szybko się zrumieni, można smażyć pączki.

Cukier puder przesiewamy i mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozbełtujemy jajka, a następnie dodajemy do nich suche składniki i alkohol (jeśli używamy). Wszystko mieszamy do połączenia.

Nabieramy porcje ciasta i kładziemy na gorącym oleju. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż się całe ładnie zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną, można nadziać je dżemem, a wierzch posypać cukrem pudrem. Można też pozostawić je bez nadzienia, również będą smaczne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.