Jak zrobić naleśniki? Naleśniki z prawdziwego zdarzenia są jednocześnie lekkie, cienkie, rumiane i mają złociste, chrupiące brzegi. Podajemy przepis, z którym przygotujecie wspaniały, słodki obiad. Naleśniki można serwować z cukrem pudrem, miodem, owocami, dżemem czy polewą czekoladową.
Patent na chrupiące brzegi. Oto tajemnica doskonałych naleśników
Aby ciasto naleśnikowe było idealne do smażenia, należy wstawić je do lodówki na minimum pół godziny. Najlepiej jest pozostawić je tam na całą noc, o ile pozwala na to czas. Jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Chrupiące brzegi powstaną przy smażeniu naleśników przez dłuższy czas z pierwszej strony na średniej wielkości ogniu. Przed ich przewróceniem należy zaczekać do momentu, kiedy brzegi staną się chrupkie i zarumienione.
Przepis na naleśniki. Wyjdą rumiane, lekkie i delikatne
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- dwa jajka,
- pół litra mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- cztery łyżki roztopionego masła,
- płaska łyżeczka soli,
- płaska łyżka cukru,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski. Wbij jajka, dodaj cukier i sól. Następnie wlej do mąki mleko i wodę gazowaną.
- Mieszaj ciasto powoli mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Po dokładnym wymieszaniu wstaw masę do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie przygotuj patelnię. Rozsmaruj na niej odrobinę masła klarowanego.
- Wyjmij ciasto z lodówki i smaż naleśniki z obu stron. Ciasto nakładaj na patelnię chochlą. Naleśniki smaż do momentu aż się zarumienią.
- Usmażone naleśniki układaj na talerzu. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu, ale można je jeść również na zimno.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl