Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi ruskie to rarytas, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Idealne pierogi z aromatycznym farszem lubi niemal każdy. Kluczem w ich przygotowaniu jest oczywiście delikatne ciasto, ale i kremowy farsz, który bazuje na swojskich produktach.
Jak przygotować perfekcyjny farsz na pierogi ruskie?
Pierogi ruskie to danie, które króluje zarówno wśród domowych obiadów, jak i tradycyjnych smaków. Sekretem ich kulinarnego ideału jest prostota i swojski skład. Jak mawia wiele babć i gospodyń, to ciasto jest najważniejsze. Powinno być cienkie, sprężyste i delikatne.
Bazą farszu na pierogi ruskie są proste składniki takie jak ziemniaki, twaróg, cebula i przyprawy. W wielu domach lista produktów nieco się różni, jednak warto podkreślić, że świeże zioła takie jak np. tymianek i odrobina czosnku nadadzą wyjątkowego aromatu i smaku. Takie połączenie gwarantuje ucztę wszystkich zmysłów!
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Pierogi ruskie z dodatkiem rozmarynu i czosnku
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml gorącej wody,
- odrobina soli.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g twarogu,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżki rozdrobionych listków rozmarynu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy farsz - ugotowane i ostudzone ziemniaki ubijamy na gładką masę. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zawartość patelni przekładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę przez sito. W kopczyku formujemy dziurkę, gdzie wlewamy połowę gorącej wody. Ciasto energicznie siekamy nożem i zagniatamy. Następnie dodajemy sól i resztę wody, tak by ciasto miało perfekcyjną konsystencję i nie kleiło się zbytnio do rąk.
- Zagniecione ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Warto przykryć je gorącą miską wcześniej nagrzaną w piekarniku. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła szklanką i nakładamy farsz. Gotujemy w osolonym wrzątku.