Perfekcyjny farsz do pierogów ruskich. Te swojskie i tradycyjne składniki to prawdziwy must have

Pierogi to w naszej kulturze jedno z flagowych dań, które na stołach króluje i na co dzień i od święta. Wśród klasyków nie można pominąć pierogów ruskich, których farsz doceniają nawet najwięksi kulinarni smakosze z różnych zakątków świata. Kluczem jest prostota - perfekcyjne ciasto i idealny farsz.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi ruskie to rarytas, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Idealne pierogi z aromatycznym farszem lubi niemal każdy. Kluczem w ich przygotowaniu jest oczywiście delikatne ciasto, ale i kremowy farsz, który bazuje na swojskich produktach.

Jak przygotować perfekcyjny farsz na pierogi ruskie? 

Pierogi ruskie to danie, które króluje zarówno wśród domowych obiadów, jak i tradycyjnych smaków. Sekretem ich kulinarnego ideału jest prostota i swojski skład. Jak mawia wiele babć i gospodyń, to ciasto jest najważniejsze. Powinno być cienkie, sprężyste i delikatne.

Bazą farszu na pierogi ruskie są proste składniki takie jak ziemniaki, twaróg, cebula i przyprawy. W wielu domach lista produktów nieco się różni, jednak warto podkreślić, że świeże zioła takie jak np. tymianek i odrobina czosnku nadadzą wyjątkowego aromatu i smaku. Takie połączenie gwarantuje ucztę wszystkich zmysłów! 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi ruskie z dodatkiem rozmarynu i czosnku 

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml gorącej wody,
  • odrobina soli.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g twarogu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżki rozdrobionych listków rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy farsz - ugotowane i ostudzone ziemniaki ubijamy na gładką masę. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Zawartość patelni przekładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Mąkę przesiewamy na stolnicę przez sito. W kopczyku formujemy dziurkę, gdzie wlewamy połowę gorącej wody. Ciasto energicznie siekamy nożem i zagniatamy. Następnie dodajemy sól i resztę wody, tak by ciasto miało perfekcyjną konsystencję i nie kleiło się zbytnio do rąk. 
  4. Zagniecione ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Warto przykryć je gorącą miską wcześniej nagrzaną w piekarniku. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła szklanką i nakładamy farsz. Gotujemy w osolonym wrzątku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.