Pączki Ewy Wachowicz to nie takie zwyczajne pączki. Ich główny składnik doskonale znasz z obiadów

Pączki z ziemniaków to jedna z propozycji dla osób, które chciałyby spróbować tych słodkości w nieco innej wersji. Dzięki ziemniakom pączki są dłużej świeże, a ich wnętrze bardziej wilgotne. Przepis na pączki z ziemniakami ma w swoich zasobach m.in. Ewa Wachowicz. Do zrobienia ciasta potrzebnych jest tylko sześć składników.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pączki można zrobić na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze to oczywiście te tradycyjne, na drożdżach, bez udziwnień. Nie brakuje jednak przepisów na pączki w wersji mini, pączki serowe (np. z serka homogenizowanego albo z sera z wiaderka), pączki pieczone czy, właśnie, pączki z ziemniaków. Takim przepisem podzieliła się między innymi Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie. Jak zrobić pączki z ziemniakami według jej receptury? Wcale nie jest to trudne. Składniki są bardzo podstawowe.

Pączki z ziemniaków - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 125 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 50 g drożdży,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy ziemniaki, a gdy będą jeszcze ciepłe, mielimy je lub przepuszczamy przez praskę. Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozpuszczamy. Do ziemniaków wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy cukier i mąkę, wbijamy jajka i dodajemy masło. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.

Gdy ciasto urośnie, odrywamy z niego kawałki i formujemy w pączki. Ulepione kulki ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, tym razem na kilkanaście minut. 

Na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pączki ze wszystkich stron, żeby się zarumieniły. Wyjmujemy pojedynczo i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną, można posypać je cukrem pudrem.

Jeżeli macie ochotę przetestować więcej nieco mniej klasycznych przepisów, zachęcamy do zerknięcia na nasz przepis na pączki serowe. Można do nich użyć zarówno serka homogenizowanego, jak i sera z wiaderka. Ich zaletą jest to, że robi się je ekspresowo, a to za sprawą zamiany składników - zamiast drożdży trzeba użyć proszku do pieczenia. Dzięki temu nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.