Więcej smacznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Makarony to jedne z popularniejszych propozycji wśród domowych obiadów. Wśród nich króluje akcent pomidorowy, carbonara, włoskie sery i mięsne dodatki. Często z zaledwie kilku produktów można wyczarować czystą perfekcję, a idealnym na to przykładem jest pięcioskładnikowa amatriciana.
Włosi lubują się w przesądach i sztywnych zasadach dotyczących kuchni. Właśnie dlatego wiele pysznych dań, sosów, trunków czy wypieków zyskało sławę na całym świecie. Podobnie jest z makaronami - czymś abstrakcyjnym jest dodanie śmietany, zamiana składnika na zamiennik czy np. gotowanie makaronu w nieodpowiedni sposób. Dla mieszkańców słonecznej Italii to prawdziwy grzech łamać wieloletnie tradycje i niweczyć przepisy mistrzów.
Właśnie dlatego wiele dań bazuje na prostych składnikach, a co lepsze często wystarczy mniej niż kwadrans, by je przygotować. Jedną z propozycji i ukochanych past lokalsów jest amatriciana, czyli nic innego jak soczyste pomidory, guanciale, ser pecorino Romano, makaron rigatoni i czarny grubo mielony pieprz.
Składniki:
Sposób przygotowania: