-
Haps
-
Jak przygotować
- Sernik na zimno. Przepis na niezwykle lekki, kremowy deser. Wspaniały dodatek do kawy i herbaty
Sernik na zimno. Przepis na niezwykle lekki, kremowy deser. Wspaniały dodatek do kawy i herbaty
Sernik na zimno to cudowny deser o delikatnym smaku. Sprawdzi się przy wielu różnych okazjach. Można dodawać do niego ulubione owoce i dodatki. Będzie smakował doskonale z filiżanką dobrej kawy. Oto jak go przygotować.
Sernik na zimno to idealna propozycja na deser. W naszym przepisie zrobicie go z sera twarogowego i mascarpone. Poza tym potrzebne będą masło, cukier puder, śmietanka, ekstrakt waniliowy, herbatniki, galaretka i owoce do dekoracji. Najważniejsze to dokładnie połączyć składniki. Do dzieła!
Sernik na zimno - przepis na lekki deser
Składniki:
- 100 g herbatników na spód,
- ćwierć kostki roztopionego masła,
- 250 g mielonego sera na sernik,
- 250 g sera mascarpone,
- szklanka cukru pudru,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 10 g żelatyny,
- galaretka o ulubionym smaku,
- owoce do dekoracji.
Sernik najlepiej będzie wstawić do lodówki na kilka godzin
Przygotowanie:
- Rozpuść galaretkę w dwóch szklankach gorącej wody. Odstaw, aby ostygła.
- Pokrusz herbatniki i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj całość.
- Rozsyp pokruszone ciastka na dnie formy, w której powstanie sernik. Wstaw formę do lodówki.
- Następnie zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw, aby napęczniała.
- Mielony ser i mascarpone umieść w misce, dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Połącz trzy łyżki śmietanki z żelatyną i podgrzej je na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Dodaj do niej masę serową i dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę do masy serowej i zmiksuj całość aż składniki dobrze się połączą.
- Resztę śmietanki ubij na sztywną pianę i wmieszaj ją w masę serową.
- Rozlej masę serową na wcześniej przygotowanym spodzie. Wstaw sernik do lodówki, aby stężał.
- Sernik można udekorować ulubionymi owocami i uzupełnić rozlewając na wierzchu wystudzoną galaretkę.
- Gotowy sernik wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl