Sernik na zimno. Przepis na niezwykle lekki, kremowy deser. Wspaniały dodatek do kawy i herbaty

Sernik na zimno to cudowny deser o delikatnym smaku. Sprawdzi się przy wielu różnych okazjach. Można dodawać do niego ulubione owoce i dodatki. Będzie smakował doskonale z filiżanką dobrej kawy. Oto jak go przygotować.

Sernik na zimno to idealna propozycja na deser. W naszym przepisie zrobicie go z sera twarogowego i mascarpone. Poza tym potrzebne będą masło, cukier puder, śmietanka, ekstrakt waniliowy, herbatniki, galaretka i owoce do dekoracji. Najważniejsze to dokładnie połączyć składniki. Do dzieła!

Zobacz wideo

Sernik na zimno - przepis na lekki deser

Składniki:

  • 100 g herbatników na spód,
  • ćwierć kostki roztopionego masła,
  • 250 g mielonego sera na sernik,
  • 250 g sera mascarpone,
  • szklanka cukru pudru,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 10 g żelatyny,
  • galaretka o ulubionym smaku,
  • owoce do dekoracji.

Sernik najlepiej będzie wstawić do lodówki na kilka godzin 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść galaretkę w dwóch szklankach gorącej wody. Odstaw, aby ostygła.
  2. Pokrusz herbatniki i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj całość.
  3. Rozsyp pokruszone ciastka na dnie formy, w której powstanie sernik. Wstaw formę do lodówki.
  4. Następnie zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw, aby napęczniała.
  5. Mielony ser i mascarpone umieść w misce, dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  6. Połącz trzy łyżki śmietanki z żelatyną i podgrzej je na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Dodaj do niej masę serową i dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę do masy serowej i zmiksuj całość aż składniki dobrze się połączą.
  7. Resztę śmietanki ubij na sztywną pianę i wmieszaj ją w masę serową.
  8. Rozlej masę serową na wcześniej przygotowanym spodzie. Wstaw sernik do lodówki, aby stężał.
  9. Sernik można udekorować ulubionymi owocami i uzupełnić rozlewając na wierzchu wystudzoną galaretkę.
  10. Gotowy sernik wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA