Faworki to jedna z tych słodkich przekąsek, której nie może zabraknąć na stole w czasie karnawału. Są przepyszne, a na dodatek naprawdę proste w przygotowaniu. Możemy być pewni, że znikną ze stołu w kilka chwil. Dlatego warto przygotować ich nieco więcej...
3
istock / RagnarPhoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na faworki prosto od babci
Przepis na faworki od babci to najlepsza opcja, gdy nie mamy kulinarnego doświadczenia lub jeśli szukamy sprawdzonych rozwiązań. Domowe faworki powinny być chrupiące niczym chrust, aromatyczne i słodziutkie... Na szczęście babcie znają się na rzeczy i wiedzą, jak właściwie je przygotować.
REKLAMA
Faworki - przepis babci
Składniki:
pół kg mąki
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko
3 oddzielone żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder
100 g masła
Wykonanie:
Przesiej mąkę.
Dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru pudru. Dodasz go później jako posypka.
Zagnieć dokładnie ciasto. Obij ciasto wałkiem, aby się napowietrzyło.
Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.
Dalej rozwałkuj je na plasterki. Paski nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez otwór.
Rozgrzej olej. Usmaż na złoty kolor.
Odsącz z nadmiaru oleju i ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na pyszne faworki bezglutenowe
Przepis na pyszne faworki bezglutenowe staje się coraz bardziej popularny. Nie ma w tym nic dziwnego. To zdrowsza wersja, która jest równie dobra, jak klasyczna receptura. Przekonajcie się sami, robiąc pyszne faworki. Przepisy mogą być bardzo różne. Ważne, aby uwzględniać potrzeby, także osób cierpiących na celiakię czy też inne choroby przewlekłe.
Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej
150 ml kwaśnej i gęstej śmietany
4 żółtka
10 g masła
odrobina soli
1 łyżka octu
pół łyżeczki cukru
cukier puder
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej. Wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj żółtka, masło, śmietanę i wlej ocet. Całość zagnieć na jednolitą masę.
Dalej przełóż ciasto na stolnicę. Podsyp mąką i zagnieć.
Ciasto rozwałkuj i pokrój nożem na paski.
Kawałki natnij w środku i przełóż jeden koniec przez środek.
Przystąp do smażenia. Faworki powinny być smażone na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Ważne, aby ich nie spalić. Po usmażeniu z każdej strony odcedź z tłuszczu i pozostaw do przestudzenia.