Przepis na faworki prosto od babci
Przepis na faworki od babci to najlepsza opcja, gdy nie mamy kulinarnego doświadczenia lub jeśli szukamy sprawdzonych rozwiązań. Domowe faworki powinny być chrupiące niczym chrust, aromatyczne i słodziutkie... Na szczęście babcie znają się na rzeczy i wiedzą, jak właściwie je przygotować.
Faworki - przepis babci
Składniki:
- pół kg mąki
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3 oddzielone żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół opakowania cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder
- 100 g masła
Faworki na tłusty czwartek Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru pudru. Dodasz go później jako posypka.
- Zagnieć dokładnie ciasto. Obij ciasto wałkiem, aby się napowietrzyło.
- Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.
- Dalej rozwałkuj je na plasterki. Paski nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez otwór.
- Rozgrzej olej. Usmaż na złoty kolor.
- Odsącz z nadmiaru oleju i ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Jak zrobić pączki w domu? Przepisy, które zapewnią Ci kulinarny sukces w tłusty czwartek
Przepis na pyszne faworki bezglutenowe
Przepis na pyszne faworki bezglutenowe staje się coraz bardziej popularny. Nie ma w tym nic dziwnego. To zdrowsza wersja, która jest równie dobra, jak klasyczna receptura. Przekonajcie się sami, robiąc pyszne faworki. Przepisy mogą być bardzo różne. Ważne, aby uwzględniać potrzeby, także osób cierpiących na celiakię czy też inne choroby przewlekłe.
Jak zrobić lukier, aby był słodki i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach
Składniki:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej
- 150 ml kwaśnej i gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 10 g masła
- odrobina soli
- 1 łyżka octu
- pół łyżeczki cukru
- cukier puder
- olej do smażenia
Faworki na tłusty czwartek Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej. Wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj żółtka, masło, śmietanę i wlej ocet. Całość zagnieć na jednolitą masę.
- Dalej przełóż ciasto na stolnicę. Podsyp mąką i zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj i pokrój nożem na paski.
- Kawałki natnij w środku i przełóż jeden koniec przez środek.
- Przystąp do smażenia. Faworki powinny być smażone na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
- Ważne, aby ich nie spalić. Po usmażeniu z każdej strony odcedź z tłuszczu i pozostaw do przestudzenia.
- Tak przygotowane faworki posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Pączki tradycyjne. Słodycze, których nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek