Czarna czy srebrna? Jaką blachę do pieczenia wybrać? Wszystko zależy od rodzaju piekarnika

Formy do pieczenia są niezbędne w niemal każdej kuchni. Ich rodzaj, wielkość, kształt zależy od tego, co chcemy przyrządzić. Okazuje się jednak, że nie bez znaczenia jest także ich kolor. Dlaczego? Wyjaśniamy tę nietypową zagadkę.
Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?

Jaką blachę do pieczenia wybrać? To pytanie może pojawić się mimochodem, kiedy udając się do sklepu z artykułami kuchennymi, na półkach wybieramy spośród wielu foremek. Co więcej, różnią się nie tylko kształtem, ale także kolorem. Czy to kaprys producentów? A może kwestia estetyki? Sprawdzamy.

Formy do pieczenia. Czarna czy srebrna. Którą wybrać?

Bez względu na to, czy pieczemy raczej rzadko, okazjonalnie, czy też jesteśmy miłośnikami pichcenia rozmaitych potraw i deserów, blacha do pieczenia jest niezbędna w każdym domu. Na rynku dostępne są różne rodzaje form, przez co często zastanawiamy się, jaka jest właściwie pomiędzy nimi różnica.

Okazuje się, że zarówno kolor, jak i rodzaj tworzywa mają znaczenie. Najbardziej popularne są blachy ze stali nierdzewnej lub aluminiowe. Oba rodzaje możemy wykorzystać w każdej kuchni, jest jednak pewna różnica.

Blachy ze stali nierdzewnej, najczęściej w kolorze srebrnym, przeznaczone są głównie do piekarników gazowych. Wszystko za sprawą faktu, iż w kuchenkach zasilanych gazem źródło ciepła znajduje się na dole, dlatego, aby uniknąć przypalenia potrawy, należy ustawiać ją na środkowych półkach oraz zrezygnować z czarnych blach. Warto też podkreślić, że srebrne formy do wypieków nagrzewają się wolniej.

Czarna blacha do pieczenia jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich posiadaczy urządzeń zasilanych energią elektryczną. Na rynku możemy dostać produkt wykonany z aluminium bądź ze stali węglowej. 

Czarne blachy odznaczają się jednym kluczowym parametrem, a mianowicie bardzo dobrą przepuszczalnością ciepła. Dzięki temu ciasto pieczone w piekarniku elektrycznym wykonamy dużo szybciej, oszczędzając prąd. Przede wszystkim placek będzie miał równomierny kolor. Istnieje także mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia potrawy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczenie ciast, czyli inne rozwiązania przydatne w kuchni

Choć najbardziej popularne są właśnie blachy do pieczenia w kolorze czarnym lub srebrnym, to jednak możemy znaleźć foremki o zupełnie innym wyglądzie. Mowa o silikonowych formach do pieczenia. Do czego się sprawdzą i czy są bezpieczne dla zdrowia?

Formy silikonowe skradły serce wielu miłośników kuchni. Wszystko za sprawą wielu zalet tego produktu. Po pierwsze ciasto nigdy się nie przywiera, tworzywo jest elastyczne, dzięki czemu zajmuje mniej miejsca. Wystarczy zwinąć formę w rulon i włożyć do szafki.

Mycie tego typu "blaszki" do pieczenia jest wyjątkowo proste i szybkie. Przygotowywane w nich ciasta, muffinki, babeczki, czy inne pyszności wychodzą idealnie, ponieważ tworzywo, z jakich wykonane są silikonowe formy, szybko się nagrzewa i jest bezpieczne dla zdrowia.

Kolejną alternatywą są wszelkiego rodzaju naczynia żaroodporne wykonane ze specjalnego szkła lub ceramiki. Przyrządzając suflet, niezbędne są specjalnie kokilki, w których wypiekamy deser. Szklane naczynie do pieczenia chleba idealnie sprawdzi się także podczas przyrządzania ciast jogurtowych, czy piaskowej babki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.