Przepis na ciasto bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy mają napięty grafik, ale również dla osób, które nie posiadają piekarnika.
Wystarczy jedynie wziąć głęboką patelnię i wlać do niej śmietanę. Po zagrzaniu, cały czas mieszając by nie przypalić śmietanki, dodajemy czekoladę posiekaną lub w pastylkach. Podgrzewamy masę na średnim ogniu i mieszamy, aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie jednolite, przelewamy je do wyłożonej papierem formy, o dowolnym kształcie. Warto zadbać, by forma była głęboka. Wszystko odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aż masa stężeje.
Gdy ciasto odpowiednio długo się schłodzi, powinno być zbite i kremowe. Wówczas pozostaje tylko udekorować górę. Na wierzch ciasta sypiemy kakao, najlepiej przez sitko, by zapobiec powstawaniu grudek.
Ciasto podajemy mocno schłodzone. Pod wpływem temperatury otoczenia, będzie stawało się coraz bardziej miękkie i kremowe.
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl