W Polsce nie wszyscy je znają, na wschodzie są rarytasem. Takich pierogów z pewnością nie jedliście

Mięsny, aromatyczny farsz, a to wszystko owinięte w elastyczne ciasto. Takie pierogi to prawdziwy przysmak wschodu. Co je różni od naszych klasyków? Sposób przygotowania. Ich obróbka jest wyjątkowa, dlatego mogą zaskoczyć nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.

Czebureki ukraińskie to tradycyjna potrawa, która popularna jest na wschodzie. Jest to nic innego jak faszerowane mięsnym nadzieniem ciasto, które składa się na kształt pieroga. Co je jednak odróżnia od wszystkich nam znanych pierogów? Sposób przyrządzania. Przede wszystkim nie poddaje się ich obróbce termicznej w wodzie. Zamiast gotowania smaży się czebureki na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru.

Smażone pierogi można wykonać w różnych rozmiarach. Jeśli tradycyjne pierogi z kapustą lub ziemniakami są zazwyczaj małe, w tym daniu można pokusić się o większe wymiary. Dodatkowo smażenie sprawia, że ciasto rośnie, a na powierzchni pojawiają się charakterystyczne pęcherzyki.

Danie można podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionym domowym sosem. 

Przepis na ukraińskie pierożki, czyli czebureki

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 żółtko,
  • łyżeczka octu lub spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki oleju.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Składniki na farsz:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Cebule obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Pietruszkę przemyj i posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Umieść wszystko w większej misce.
  2. Do warzyw dodaj mięso mielone, następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Na koniec wlej kwaśną śmietanę.
  3. Całość dokładnie wyrób za pomocą rąk, zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski. Następnie wlej do niej spirytus lub ocet, gorącą wodę, żółtka i przypraw solą. Wyrabiaj i stopniowo wlewaj olej. Masa po wyrobieniu nie powinna się lepić do rąk i miski. Powinna mieć miękką i sprężystą strukturę.
  2. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 20 minut.
  3. Po tym czasie podziel masę na 20 równych części. Możesz to zrobić dzieląc początkowo ciasto na pół, później każdą część ponownie na pół i tak do uzyskania podanej ilości.
  4. Stolnicę obsyp mąką, ułóż na niej kilka kawałków ciasta i rozwałkuj je na cieniutkie placki.
  5. Na środku ułóż 1,5 łyżki farszu, delikatnie rozsmaruj po powierzchni, pozostawiając czyste brzegi. Następnie złóż placek na pół, zlep i jeśli jest taka potrzeba pozbądź się nadmiaru ciasta.
  6. Gotowe odkładaj na czystą ścierkę. Powtarzaj czynność do wykorzystania składników.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż czebureki z dwóch stron na złoty kolor. Następnie przekładaj na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.