Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Te proste triki sprawią, że wyjdzie naprawdę doskonałe

Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Będzie miało znakomitą strukturę, jeśli podczas jego przyrządzania będziecie trzymali się poniższych zasad. Chodzi głównie o właściwe przygotowanie i odpowiednia temperaturę pieczenia.

Pieczenie mięsa to tylko z pozoru łatwe zadanie. W jego przygotowaniu liczy się przede wszystkim dobra marynata oraz czas i temperatura pieczenia. Co należy wiedzieć o pieczeniu mięsa? Podajemy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym będziecie mogli przygotować wyśmienite danie.

Zobacz wideo

Które mięso najlepiej nadaje się do pieczenia? Pamiętajcie, aby zamarynować je odpowiednio wcześniej

Do pieczenia najlepiej sprawdzą się tuszka i udka drobiowe albo boczek, karkówka czy schab wieprzowy. Jeśli chodzi o wołowinę, najlepsza będzie zrazowa lub rostbef. Chude kawałki mięs, czyli przykładowo polędwicę należy obłożyć plastrami boczku lub słoniny - dzięki temu po upieczeniu mięso będzie soczyste.

Mięso powinno zostać zamarynowane dzień przed upieczeniem. W ten sposób będzie mogło skruszeć. Najlepiej jest włożyć mięso do zimnej marynaty i co pewien czas je obracać. Drób i wieprzowinę powinno się marynować minimum dwanaście godzin, maksymalnie dwadzieścia cztery. Wołowinę, jagnięcinę i dziczyznę można marynować nawet dwa dni.

Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Należy obsmażyć je przed włożeniem do piekarnika

Kolejnym punktem właściwego pieczenia mięsa będzie obsmażenie go z każdej strony. Zapobiegnie to utracie soków. Smażyć je można na oleju, maśle klarowanym lub na smalcu. Szybkie obsmażenie mięsa sprawi, że po upieczeniu stanie się soczyste i aromatyczne.

Mięso należy wkładać do rozgrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia powinna wynosić między 150 a 180 st. C. Dobrze jest zacząć pieczenie w wyższej temperaturze pod przykryciem. Później można zmniejszyć temperaturę i zdjąć przykrycie.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA