Pieczenie mięsa to tylko z pozoru łatwe zadanie. W jego przygotowaniu liczy się przede wszystkim dobra marynata oraz czas i temperatura pieczenia. Co należy wiedzieć o pieczeniu mięsa? Podajemy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym będziecie mogli przygotować wyśmienite danie.
Do pieczenia najlepiej sprawdzą się tuszka i udka drobiowe albo boczek, karkówka czy schab wieprzowy. Jeśli chodzi o wołowinę, najlepsza będzie zrazowa lub rostbef. Chude kawałki mięs, czyli przykładowo polędwicę należy obłożyć plastrami boczku lub słoniny - dzięki temu po upieczeniu mięso będzie soczyste.
Mięso powinno zostać zamarynowane dzień przed upieczeniem. W ten sposób będzie mogło skruszeć. Najlepiej jest włożyć mięso do zimnej marynaty i co pewien czas je obracać. Drób i wieprzowinę powinno się marynować minimum dwanaście godzin, maksymalnie dwadzieścia cztery. Wołowinę, jagnięcinę i dziczyznę można marynować nawet dwa dni.
Kolejnym punktem właściwego pieczenia mięsa będzie obsmażenie go z każdej strony. Zapobiegnie to utracie soków. Smażyć je można na oleju, maśle klarowanym lub na smalcu. Szybkie obsmażenie mięsa sprawi, że po upieczeniu stanie się soczyste i aromatyczne.
Mięso należy wkładać do rozgrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia powinna wynosić między 150 a 180 st. C. Dobrze jest zacząć pieczenie w wyższej temperaturze pod przykryciem. Później można zmniejszyć temperaturę i zdjąć przykrycie.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl