Co zrobić z mięsa mielonego? Te smaczne dania przygotujesz ekspresowo, a efekt rozpieści podniebienie

Mięso mielone to baza wielu smacznych dań. Wykorzystujemy je do zrobienia rozmaitych farszy, zapiekanek, pierogów, egzotycznych przekąsek, tortilli czy makaronów. Warto jednak poznać klasyczne receptury i wskazówki, które pozwolą dojść w tym zakresie do czystej perfekcji!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W kuchni można znaleźć całą masę oryginalnych i ciekawych produktów. Wiele dań opiera się na tych podstawowych i bazowych, a jednym z nich jest oczywiście mięso mielone. To smaczny kąsek, który możemy wykorzystać na masę sposobów. Kluczowa jest jednak odpowiednia obróbka termiczna oraz przyprawy. 

Co zrobić z mięsa mielonego?

Mięso mielone to jeden z bazowych produktów w kuchni. Warto jednak podkreślić, że w zależności od gatunku dodajemy je do różnych potraw. Łopatka wieprzowa to przede wszystkim tradycyjny składnik gołąbków, taco czy kotletów. Z kolei wszelakie miksy czy drób to baza zapiekanek, farszy czy dodatek do makaronów. 

Jeśli zastanawiamy się nad przygotowaniem przystawki lub przekąski z dodatkiem mięsa mielonego warto zwrócić uwagę na smaki kuchni meksykańskiej, czyli taco, wszelakie wrapy, tortille czy pikantne zapiekanki. Mięso połączone z pomidorami, ostrymi przyprawami i np. serami da świetny efekt, a przygotowanie jest banalnie proste. Innym ciekawym pomysłem jest turecki burek, czyli nic innego jak soczysty placek z ciasta filo z dodatkiem aromatycznego farszu z mielonej wieprzowiny, czosnku i przypraw. Z narodowych dóbr kulinarnych warto wyróżnić wszelakie naleśniki wytrawne, krokiety, paszteciki, szaszłyki czy pierogi. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Pomysły na danie główne z mięsa mielonego

Znacznie większe możliwości pojawiają się, jeśli chcemy podać obiad lub kolację, gdzie bazą będzie mięso mielone. Wybór jest naprawdę ogromny. Możemy się zainspirować dowolną kuchnią świata - wybierając Włochy warto podać cannelloni, spaghetti ragu lub klasyczną lasagne. Z kolei wielbiciele orientalnych, smaków mogą podać azjatyckie zawijasy kapuściane, czyli mięso mielone z dodatkiem warzyw zawinięte w liściach kapusty, kofty, czyli pyszne szaszłyki z mielonego mięsa nadziewane na szablę lub patyk, niemiecką zapiekankę ziemniaczaną podaną z groszkiem czy wytrawny tatar z ulubionymi dodatkami. 

Z polskich specjałów z dodatkiem mięsa mielonego warto wyróżnić: 

  • kotlety mielone, 
  • gołąbki, 
  • krokiety, 
  • pulpety w sosie, 
  • rolady, 
  • zrazy, 
  • zapiekanki,
  • pierogi.  

Jak zrobić wyśmienitą zapiekankę z mięsem mielonym?

To chyba najprostsze danie, które smakuje wyjątkowo dobrze. Aby ją przygotować, wystarczy tylko podsmażyć mięso mielone na oliwie i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a dowolny makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku. 

Następnie odcedzony makaron należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać podsmażone mięso, a całość zalać śmietaną i obficie posypać tartym serem. Później wystarczy już tylko wstawić danie do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 20 minut. 

Więcej o: