Gołąbki cygańskie to szybsza wersja klasycznego dania. Pomoże przy nich piekarnik

Przygotowanie szybkiego lecz treściwego dania nie należy do najłatwiejszych czynności. Jednak gołąbki cygańskie mogą temu sprostać. Dzięki pominięciu kilku kroków ze standardowego przepisu zrobisz je dużo szybciej.

Gołąbki cygańskie to przepis, który jest dla każdego, kto uwielbia to danie, ale nie po drodze mu z zawijaniem farszu w liście kapusty. Jest dużo szybszy w przygotowaniu w porównaniu do standardowych gołąbków. Dlaczego? Przede wszystkim nie trzeba obgotowywać liści kapusty, aby stałe się miękkie. Dodatkowo czas, który był tracony na ich zawijanie jest zaoszczędzony. Jeśli zrobisz za dużo tego dania, możesz bez problemu zamknąć je w słoiku i przechowywać w lodówce.

Przepis na gołąbki po cygańsku

Składniki na gołąbki

  • 1 kg kapusty,
  • 800 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 120 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 jajka,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • pół łyżki majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki.

Składniki na sos pomidorowy

  • 0,5 l przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki wody.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Sposób przygotowania sosu

  1. Przecier pomidorowy wylej na głęboką patelnię, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw oregano, bazylią oraz słodką papryką.
  2. Gdyby sos był za gęsty, dolej do niego wody. Na sam koniec przypraw solą, pieprzem oraz cukrem.
  3. Sposób przygotowania gołąbków
  4. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być al dente, dlatego nie doprowadź do tego, żeby był miękki.
  5. Kapustę drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Następnie zalej wodą i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Cebulę wraz z czosnkiem obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na gorącym tłuszczu do złotego koloru.
  7. Mięso mielone umieść w większej misce. Dodaj do niego zimną kapustę, cebulę z czosnkiem i ryż. Dopraw całość majerankiem, solą, pieprzem i paprykami. Do całości wbij również jajka i wsyp kaszę manną. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni do połączenia składników.
  8. Z mięsnej masy formuj kształt podobny do większych kotletów mielonych. Gołąbki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym. Układaj je tak aby między nimi była przestrzeń.
  9. Na koniec zalej wszystko połówką wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego.
  10. Naczynie z gołąbkami włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut.
  11. Po tym czasie uzupełnij danie o podgrzaną pozostałą część sosu, ponieważ ta znajdująca się w piekarniku wyparowała i została pochłonięta przez ryż.
Więcej o: