Dorsz to najczęściej kupowana przez Polaków ryba. Ma białe mięso i jeśli dobrze ją przygotujemy - smakuje doskonale. Ten gatunek ryb jest doskonałym źródłem mikroelementów oraz witamin - zawiera dużo białka, fosfory, selenu, kwasu omega-3 oraz witaminy B12 i D3. Podpowiadamy, jak usmażyć dorsza, by był idealny i by zachwyciła się nim cała twoja rodzina.
Składniki:
Smażenie dorsza wcale nie musi być trudne. Najważniejsze jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Najpierw należy skropić filety sokiem z cytryny, a także z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Tak przyprawione dorsze należy odłożyć do lodówki na godzinę. Ten trik sprawi, że ryba skruszeje i przejdzie smakiem przypraw oraz cytryny.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Po wyjęciu fileta z lodówki należy obtoczyć go w panierce, jajku, a później znów w panierce. Dzięki temu będzie o wiele bardziej chrupiący. Następnie przechodzimy do smażenia. Rozgrzewamy olej i smażymy filet z każdej strony przez około 4 minuty. Po zdjęciu ryby z patelni połóż ją na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Ryba doskonale sprawdza się też z frytkami. W takim wydaniu z pewnością bardziej będzie smakować dzieciom.