Jak usmażyć dorsza? Ten trik sprawi, że będzie idealnie chrupiący i świetnie wchłonie przyprawy

Jak usmażyć dorsza? Okazuje się, że smażenie ryb dla wielu osób jest niezwykle problematyczne. Nie jest to jednak nadzwyczajnie trudna czynność - wystarczy tylko zastosować się do kilku zasad. Jak zatem usmażyć dorsza, by smakował obłędnie, a na dodatek był idealnie chrupiący? Podpowiadamy.

Dorsz to najczęściej kupowana przez Polaków ryba. Ma białe mięso i jeśli dobrze ją przygotujemy - smakuje doskonale. Ten gatunek ryb jest doskonałym źródłem mikroelementów oraz witamin - zawiera dużo białka, fosfory, selenu, kwasu omega-3 oraz witaminy B12 i D3. Podpowiadamy, jak usmażyć dorsza, by był idealny i by zachwyciła się nim cała twoja rodzina.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Jak przygotować dorsza do smażenia? Czas odgrywa dużą rolę

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • duże jajko,
  • bułka tarta,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz.

Smażenie dorsza wcale nie musi być trudne. Najważniejsze jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Najpierw należy skropić filety sokiem z cytryny, a także z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Tak przyprawione dorsze należy odłożyć do lodówki na godzinę. Ten trik sprawi, że ryba skruszeje i przejdzie smakiem przypraw oraz cytryny.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak usmażyć dorsza? Pamiętaj o tym triku, a na pewno wyjdzie idealny

Po wyjęciu fileta z lodówki należy obtoczyć go w panierce, jajku, a później znów w panierce. Dzięki temu będzie o wiele bardziej chrupiący. Następnie przechodzimy do smażenia. Rozgrzewamy olej i smażymy filet z każdej strony przez około 4 minuty. Po zdjęciu ryby z patelni połóż ją na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Ryba doskonale sprawdza się też z frytkami. W takim wydaniu z pewnością bardziej będzie smakować dzieciom.

Więcej o: