Karnawałowa przekąska finalisty MasterChefa to inne spojrzenie na pizzę. Ma ziemniaczany spód

Poszukiwanie karnawałowych przystawek nie zawsze jest takie proste. Na szczęście dzięki odważnym kucharzom możemy wykonać niebanalne, ale smaczne przystawki. Takim przepisem są mini pizze Szymona Czerwińskiego. Takiego spodu nie je się w oryginale.

Szymon Czerwiński to półfinalista V edycji programu kulinarnego MasterChef. To tam zachwycił jury swoim niebanalnym spojrzeniem na kuchnię i odważnymi połączeniami, na które nie każdy by się odważył. Jest on również autorem takich książek jak "Sprytne Gotowanie", "Rodzinne święta Szymona" oraz "Sweet! Słodkie i Sprytne". 

Wiele osób może go również kojarzyć z popularnego programu Dzień Dobry TVN, gdzie jest prowadzącym strefy gastronomicznej.

Niedawno, właśnie w tym miejscu pokazał przepis na karnawałowe ziemniaczane pizze. Przepis jest oryginalny i może stać się hitem imprezowym. Przygotowanie ich większej ilości będzie dobrym ruchem, bo mogą szybko zniknąć.

Przepis na pizzę ziemniaczaną Szymona Czerwińskiego

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaczków w mundurkach,
  • 300 g sera mozzarella,
  • 200 g salami,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • garść liści świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Zakręcona pizza w 20 minut

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie przemyj. Do garnka wlej wodę i umieść w niej kartofle w mundurkach. Następnie ugotuj do miękkości.
  2. Po tym czasie kartofle odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Kolejnym krokiem jest wyłożenie ich na blachę, na której znajduje się papier do pieczenia.
  4. Za pomocą szklanki lub kubka rozgnieć każdego kartofelka na płasko.
  5. Tak przygotowane ziemniaki włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10-20 minut. Po wyjęciu kawałki powinny być chrupiące.
  6. W czasie pieczenia przygotuj sos. Do passaty pomidorowej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
  7. Wypieczone warzywa posmaruj sosem. Następnie posyp je tartym serem, umieść kawałek salami i świeżą bazylię.
  8. Ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Ser powinien się roztopić, a salami lekko podpiec.
  9. Tak wypieczone serwuj na ciepło.
Więcej o: