Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!

Przepis na faworki siostry Anastazji to obowiązkowa pozycja, z którą musicie zapoznać się przed tłustym czwartkiem. Mimo swojej prostoty faworki siostry Anastazji są przepyszne, a do tego rozpływają się w ustach przy każdym kęsie. Sprawdź, jak wykonać ten przepis.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Faworki siostry Anastazji - niebiańskie przysmaki na Twoim talerzu. Wypróbuj chrusty siostry Anastazji 

Faworki siostry Anastazji z każdym rokiem są coraz bardziej popularne w czasie karnawału. Nie powinno nas to dziwić. Siostra Anastazja to dla wielu kulinarny autorytet. Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu, to ta receptura na przepyszne chrusty siostry Anastazji jest dla Was!

Przepis na chrusty siostry Anastazji:

Składniki:

  • około 6 żółtek
  • 13 łyżek gęstej śmietany - najlepiej swojskiej
  • 400 g mąki
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki spirytusu

Przepis na domowe faworki nie musi być trudny.Przepis na domowe faworki nie musi być trudny. fot. Jakub Włodek / Agencja Wyborcza.pl

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej.
  2. Wymieszaj z żółtkami oraz proszkiem do pieczenia. Dołóż odrobinę soli.
  3. Dodaj śmietanę, spirytus.
  4. Wyrób dokładnie ciasto.
  5. Ciasto przez chwilę należy tłuc wałkiem, aby się napowietrzyło.
  6. Wałkuj ciasto stopniowo, partiami. Wykonaj paski, zrób otwór na środku każdego paska i przełóż jeden koniec. Uważaj, aby ciasto się nie zeschło. W tym celu możesz przykryć je ściereczką.
  7. Usmaż faworki na rozgrzanym oleju. Na brązowy kolor. Odsącz je na papierowym ręczniku.
  8. Posyp cukrem pudrem.

Pyszne faworki siostry Anastazji - gdzie tkwi sekret?

Pyszne faworki siostry Anastazji są delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Gdzie zatem tkwi sekret tego fenomenalnego przepisu? Spieszymy z odpowiedzią. To zasługa spirytusu. Dzięki niemu faworki nabierają wspaniałych walorów smakowych, ponadto tłuszcz nie wsiąka nadmiernie w ciasto. Zapamiętaj ten mały trik, a twoje faworki zachwycą każdego.

Zobacz też: Jak zrobić pączki w domu? Przepisy, które zapewnią Ci kulinarny sukces, a kubki smakowe gości oszaleją

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.