Faworki z piekarnika - zdrowsze, ale równie dobre co tradycyjne. Można zjeść ich więcej!

Faworki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków, jakie przygotowuje się w głębokim tłuszczu. Jeżeli szukasz prostych i zdrowych trików, które pomogą Ci zrobić pyszne faworki, ten przepis jest dla Ciebie.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na faworki z piekarnika - takich na pewno nie próbowałeś. Czas to zmienić

Przepis na faworki z piekarnika nie jest jeszcze tak popularny, jak być powinien. Wydawać by się mogło, że jedyną drogą do przygotowania faworków jest smażenie ich w głębokim tłuszczu. Jednak jest na to nieco inny sposób. Otóż faworki możemy z łatwością przygotować w piekarniku. Jeżeli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. 

Przepis na faworki z piekarnika

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka masła
  • 4 żółtka średnich jaj
  • całe jajko
  • odrobina soli
  • 4-5 łyżek śmietany 18-procentowej
  • cukier puder

Faworki na tłusty czwartekFaworki na tłusty czwartek Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dzięki temu faworki będą pulchne.
  2. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól.
  3. Później wymieszaj śmietanę, żółtka i masło.
  4. Połącz otrzymaną masę i suche składniki
  5. Przejdź do wyrobienia ciasta.
  6. Dalej rozwałkuj ciasto i pokrój na pasy. Natnij paski w środku i włóż końce do dziurki.
  7. Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki
  8. Przygotuj blaszkę.
  9. Nagrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni. Włóż faworki do środka i piecz przez 10 minut.
  10. Na koniec gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Chrusty z piekarnika w drożdżowym wydaniu

Chrusty z piekarnika można przygotować także na bazie drożdży. Przepis będzie nieco inny, ale smak równie ciekawy. Najlepiej wypróbujcie sami. Recepturę na te fantastyczne faworki znajdziecie poniżej.

Przepis na faworki w piekarniku z drożdżami

Składniki:

  • około 450 g mąki + trochę do podsypania
  • około 150 ml mleka roślinnego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka + 1  jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • wanilia
  • cukier puder - do dekoracji

Faworki na tłusty czwartekFaworki na tłusty czwartek Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl

Sposób wykonania:

  1. Drożdże wyrób w ciepłym mleku. Dołóż 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę.
  3. Dodaj przygotowany zaczyn. Dołóż resztę cukru.
  4. Dodaj żółtka i masło (pamiętaj, aby było przestudzone). Dołóż wanilię. Wyrób ciasto.
  5. Rozwałkuj i podziel na pasy. Wykonaj faworki. Natnij paski w środku, przełóż jeden koniec.
  6. Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki.
  7. Ułóż je na blasze na papierze i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż faworki. Piecz je przez kwadrans. Wyciągnij, przestudź i posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.