Faworki z piekarnika - zdrowsze, ale równie dobre co tradycyjne. Można zjeść ich więcej!

Faworki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków, jakie przygotowuje się w głębokim tłuszczu. Jeżeli szukasz prostych i zdrowych trików, które pomogą Ci zrobić pyszne faworki, ten przepis jest dla Ciebie.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na faworki z piekarnika - takich na pewno nie próbowałeś. Czas to zmienić

Przepis na faworki z piekarnika nie jest jeszcze tak popularny, jak być powinien. Wydawać by się mogło, że jedyną drogą do przygotowania faworków jest smażenie ich w głębokim tłuszczu. Jednak jest na to nieco inny sposób. Otóż faworki możemy z łatwością przygotować w piekarniku. Jeżeli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. 

Faworki - przepis babci jest najlepszy! To majstersztyk, który musi znaleźć się na Twoim stole. Zdjęcie ilustracyjneFaworki - przepis babci jest najlepszy i zawsze się udaje!

Przepis na faworki z piekarnika

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka masła
  • 4 żółtka średnich jaj
  • całe jajko
  • odrobina soli
  • 4-5 łyżek śmietany 18-procentowej
  • cukier puder

Faworki na tłusty czwartekFaworki na tłusty czwartek Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dzięki temu faworki będą pulchne.
  2. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól.
  3. Później wymieszaj śmietanę, żółtka i masło.
  4. Połącz otrzymaną masę i suche składniki
  5. Przejdź do wyrobienia ciasta.
  6. Dalej rozwałkuj ciasto i pokrój na pasy. Natnij paski w środku i włóż końce do dziurki.
  7. Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki
  8. Przygotuj blaszkę.
  9. Nagrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni. Włóż faworki do środka i piecz przez 10 minut.
  10. Na koniec gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie! Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!

Chrusty z piekarnika w drożdżowym wydaniu

Chrusty z piekarnika można przygotować także na bazie drożdży. Przepis będzie nieco inny, ale smak równie ciekawy. Najlepiej wypróbujcie sami. Recepturę na te fantastyczne faworki znajdziecie poniżej.

Przepis na faworki w piekarniku z drożdżami

Składniki:

  • około 450 g mąki + trochę do podsypania
  • około 150 ml mleka roślinnego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka + 1  jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • wanilia
  • cukier puder - do dekoracji

Faworki na tłusty czwartekFaworki na tłusty czwartek Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl

Sposób wykonania:

  1. Drożdże wyrób w ciepłym mleku. Dołóż 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę.
  3. Dodaj przygotowany zaczyn. Dołóż resztę cukru.
  4. Dodaj żółtka i masło (pamiętaj, aby było przestudzone). Dołóż wanilię. Wyrób ciasto.
  5. Rozwałkuj i podziel na pasy. Wykonaj faworki. Natnij paski w środku, przełóż jeden koniec.
  6. Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki.
  7. Ułóż je na blasze na papierze i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż faworki. Piecz je przez kwadrans. Wyciągnij, przestudź i posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania

Więcej o: