Faworki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków, jakie przygotowuje się w głębokim tłuszczu. Jeżeli szukasz prostych i zdrowych trików, które pomogą Ci zrobić pyszne faworki, ten przepis jest dla Ciebie.
3
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na faworki z piekarnika - takich na pewno nie próbowałeś. Czas to zmienić
Przepis na faworki z piekarnika nie jest jeszcze tak popularny, jak być powinien. Wydawać by się mogło, że jedyną drogą do przygotowania faworków jest smażenie ich w głębokim tłuszczu. Jednak jest na to nieco inny sposób. Otóż faworki możemy z łatwością przygotować w piekarniku. Jeżeli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól.
Później wymieszaj śmietanę, żółtka i masło.
Połącz otrzymaną masę i suche składniki
Przejdź do wyrobienia ciasta.
Dalej rozwałkuj ciasto i pokrój na pasy. Natnij paski w środku i włóż końce do dziurki.
Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki
Przygotuj blaszkę.
Nagrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni. Włóż faworki do środka i piecz przez 10 minut.
Na koniec gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Chrusty z piekarnika w drożdżowym wydaniu
Chrusty z piekarnika można przygotować także na bazie drożdży. Przepis będzie nieco inny, ale smak równie ciekawy. Najlepiej wypróbujcie sami. Recepturę na te fantastyczne faworki znajdziecie poniżej.
Przepis na faworki w piekarniku z drożdżami
Składniki:
około 450 g mąki + trochę do podsypania
około 150 ml mleka roślinnego
50 g rozpuszczonego masła
2 żółtka + 1 jajko
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
wanilia
cukier puder - do dekoracji
Sposób wykonania:
Drożdże wyrób w ciepłym mleku. Dołóż 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
Przesiej mąkę.
Dodaj przygotowany zaczyn. Dołóż resztę cukru.
Dodaj żółtka i masło (pamiętaj, aby było przestudzone). Dołóż wanilię. Wyrób ciasto.
Rozwałkuj i podziel na pasy. Wykonaj faworki. Natnij paski w środku, przełóż jeden koniec.
Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki.
Ułóż je na blasze na papierze i odstaw do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż faworki. Piecz je przez kwadrans. Wyciągnij, przestudź i posyp cukrem pudrem.