Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na faworki z piekarnika - takich na pewno nie próbowałeś. Czas to zmienić
Przepis na faworki z piekarnika nie jest jeszcze tak popularny, jak być powinien. Wydawać by się mogło, że jedyną drogą do przygotowania faworków jest smażenie ich w głębokim tłuszczu. Jednak jest na to nieco inny sposób. Otóż faworki możemy z łatwością przygotować w piekarniku. Jeżeli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Przepis na faworki z piekarnika
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka masła
- 4 żółtka średnich jaj
- całe jajko
- odrobina soli
- 4-5 łyżek śmietany 18-procentowej
- cukier puder
Faworki na tłusty czwartek Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dzięki temu faworki będą pulchne.
- Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól.
- Później wymieszaj śmietanę, żółtka i masło.
- Połącz otrzymaną masę i suche składniki
- Przejdź do wyrobienia ciasta.
- Dalej rozwałkuj ciasto i pokrój na pasy. Natnij paski w środku i włóż końce do dziurki.
- Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki
- Przygotuj blaszkę.
- Nagrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni. Włóż faworki do środka i piecz przez 10 minut.
- Na koniec gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Chrusty z piekarnika w drożdżowym wydaniu
Chrusty z piekarnika można przygotować także na bazie drożdży. Przepis będzie nieco inny, ale smak równie ciekawy. Najlepiej wypróbujcie sami. Recepturę na te fantastyczne faworki znajdziecie poniżej.
Przepis na faworki w piekarniku z drożdżami
Składniki:
- około 450 g mąki + trochę do podsypania
- około 150 ml mleka roślinnego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 żółtka + 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- wanilia
- cukier puder - do dekoracji
Faworki na tłusty czwartek Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
Sposób wykonania:
- Drożdże wyrób w ciepłym mleku. Dołóż 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
- Przesiej mąkę.
- Dodaj przygotowany zaczyn. Dołóż resztę cukru.
- Dodaj żółtka i masło (pamiętaj, aby było przestudzone). Dołóż wanilię. Wyrób ciasto.
- Rozwałkuj i podziel na pasy. Wykonaj faworki. Natnij paski w środku, przełóż jeden koniec.
- Rozmieszaj jajko i posmaruj nim faworki.
- Ułóż je na blasze na papierze i odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż faworki. Piecz je przez kwadrans. Wyciągnij, przestudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania