Przepis na wykwintne pączki - podpowiadamy jak przygotować te luksusowe słodkości
Pączki wykwintne, czyli jakie? Pączki kojarzą nam się głównie jako przekąska kaloryczna, serwowana na koniec karnawału. I trudno się z tym nie zgodzić. Co zrobić, aby zwykły pączek nabrał wykwintnego charakteru? Wystarczy nieco zmienić recepturę i już można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Przepis na wykwintne pączki zdecydowanie powinien znaleźć się w każdym domu. Żadne pączki, nawet te kupione w najlepszej cukierni nie dorównają smakiem tym, które przygotujemy samodzielnie. Nadchodzący Tłusty Czwartek jest do tego idealną okazją. Zaskocz znajomych i bliskich i koniecznie skorzystaj z przepisu na pyszne, luksusowe pączki a gwarantujemy, że będziesz przygotowywać je znacznie częściej niż raz w roku. Dokładany przepis oraz listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
Pączki wykwintne. Składniki na ciasto
Do przygotowania porcji pączków wykwintnych potrzebne będą następujące składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 6 żółtek,
- 30 ml spirytusu,
- 50 g świeżych drożdży,
- 150 g masła,
- szklanka śmietany kremówki,
- laska wanilii,
- 1/3 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Ponadto potrzebne będą:
- cukier puder,
- konfitura do nadziewania pączków,
- 1 litr oleju do smażenia.
Przygotowanie pączków wykwintnych krok po kroku:
Przygotowanie pączków nie jest bardzo skomplikowane, jednak wymaga czasu. Jak zawsze w przypadku ciasta drożdżowego należy wziąć pod uwagę, że kolejne etapy przygotowania wymagają dłuższej chwili - wyrastanie zaczynu, następnie wyrastanie ciasta, w końcu wyrastanie gotowych pączków. Warto jednak poświęcić chwilę by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Ważne, aby wszystkie składniki, których będziemy używać miały temperaturę pokojową.
- Przesiewamy mąkę, drożdże rozkruszamy w misce z łyżką cukru i dodajemy do nich ciepłe mleko oraz kilka łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Roztapiamy masło, ucieramy żółtka z cukrem i wanilią do powstania jasnej masy, a śmietankę kremówkę delikatnie podgrzewamy.
- Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, alkohol, żółtka oraz śmietanę. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, do którego wlewamy roztopione i przestudzone masło – ciasto delikatnie wyrabiamy dalej. Nie podsypujemy mąką jeśli nie ma takiej potrzeby. Dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.
- Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 – 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy pączki i kładziemy je na tacę, aby wyrosły (około 30 minut). Koniecznie przykrywamy je ściereczką aby nie wyschły.
- Do szerokiego naczynia wlewamy olej, który musimy rozgrzać do temperatury 175 stopni. Pączki smażymy po kolei do zarumienienia z obu stron. Pilnujemy temperatury, aby nie spalić pączków.
- Po usmażeniu pączków wyjmujemy je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem i osuszamy je z tłuszczu.
- Usmażone i przestygnięte pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy i posypujemy je cukrem pudrem.
Zobacz też: Dietetyczne pączki z piekarnika. Słodkości, które nie muszą być bombą kaloryczną