Pączki wykwintne. Śmietana kremówka sprawi, że pączki będą idealne i puszyste

Pączki wykwintne to obowiązkowa przekąska w karnawale. Tłusty Czwartek nie może się przecież odbyć bez pączków. Pączki są wyjątkowo pyszne, a ich smak jest wręcz obłędny. Tajemnica oryginalnego smaku tkwi w śmietanie kremówce, która sprawia, że pączki zawsze wychodzą puszyste i smaczne, dzięki czemu szybko znikają z talerza.

Przepis na wykwintne pączki - podpowiadamy jak przygotować te luksusowe słodkości

Pączki wykwintne, czyli jakie? Pączki kojarzą nam się głównie jako przekąska kaloryczna, serwowana na koniec karnawału. I trudno się z tym nie zgodzić. Co zrobić, aby zwykły pączek nabrał wykwintnego charakteru? Wystarczy nieco zmienić recepturę i już można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Przepis na wykwintne pączki zdecydowanie powinien znaleźć się w każdym domu. Żadne pączki, nawet te kupione w najlepszej cukierni nie dorównają smakiem tym, które przygotujemy samodzielnie. Nadchodzący Tłusty Czwartek jest do tego idealną okazją. Zaskocz znajomych i bliskich i koniecznie skorzystaj z przepisu na pyszne, luksusowe pączki a gwarantujemy, że będziesz przygotowywać je znacznie częściej niż raz w roku. Dokładany przepis oraz listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.

Pączki wykwintne. Składniki na ciasto

Do przygotowania porcji pączków wykwintnych potrzebne będą następujące składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 6 żółtek,
  • 30 ml spirytusu,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 150 g masła,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • laska wanilii,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Ponadto potrzebne będą:

  • cukier puder,
  • konfitura do nadziewania pączków,
  • 1 litr oleju do smażenia.

Przygotowanie pączków wykwintnych krok po kroku:

Przygotowanie pączków nie jest bardzo skomplikowane, jednak wymaga czasu. Jak zawsze w przypadku ciasta drożdżowego należy wziąć pod uwagę, że kolejne etapy przygotowania wymagają dłuższej chwili - wyrastanie zaczynu, następnie wyrastanie ciasta, w końcu wyrastanie gotowych pączków. Warto jednak poświęcić chwilę by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Ważne, aby wszystkie składniki, których będziemy używać miały temperaturę pokojową.

  1. Przesiewamy mąkę, drożdże rozkruszamy w misce z łyżką cukru i dodajemy do nich ciepłe mleko oraz kilka łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Roztapiamy masło, ucieramy żółtka z cukrem i wanilią do powstania jasnej masy, a śmietankę kremówkę delikatnie podgrzewamy.
  3. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, alkohol, żółtka oraz śmietanę. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, do którego wlewamy roztopione i przestudzone masło – ciasto delikatnie wyrabiamy dalej. Nie podsypujemy mąką jeśli nie ma takiej potrzeby. Dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.
  4. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 – 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy pączki i kładziemy je na tacę, aby wyrosły (około 30 minut). Koniecznie przykrywamy je ściereczką aby nie wyschły.
  6. Do szerokiego naczynia wlewamy olej, który musimy rozgrzać do temperatury 175 stopni. Pączki smażymy po kolei do zarumienienia z obu stron. Pilnujemy temperatury, aby nie spalić pączków.
  7. Po usmażeniu pączków wyjmujemy je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem i osuszamy je z tłuszczu.
  8. Usmażone i przestygnięte pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy i posypujemy je cukrem pudrem.

Zobacz też: Dietetyczne pączki z piekarnika. Słodkości, które nie muszą być bombą kaloryczną

Więcej o:
Copyright © Agora SA