-
Haps
-
Jak przygotować
- Muffinki - przepis na przekąskę w dwóch wersjach. Do ciasta dodaj czekoladę lub wytrawne dodatki
Muffinki - przepis na przekąskę w dwóch wersjach. Do ciasta dodaj czekoladę lub wytrawne dodatki
Domowej roboty muffiny to smaczny kąsek, którego nie da się nie lubić. Chociaż królują w słodkiej wersji z dodatkiem czekolady, konfitury czy budyniu można je podać także na śniadanie lub lunch. Wystarczy dodać ulubione produkty i gotowe! Sprawdzą się zarówno sery, warzywa, wędliny, jaja czy oliwki.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na domowe muffiny to nie tylko smaczny rarytas, ale i pomysł na ekspresową przekąskę. Jak się okazuję, w składzie znajdziemy nie tylko czekoladę, orzechy czy inne słodkości. Babeczki przygotowane w wytrawnej wersji są równie zjawiskowe i smaczne. Wystarczy odrobina kreatywności i pyszne śniadanie, lunch lub deser jest gotowy!
Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką - idealne na śniadanie lub przekąskę
Składniki:
- szklanka mleka,
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 g sera np. parmezanu,
- 150 g szynki,
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- zioła prowansalskie.
- Sposób przygotowania:
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Szynkę kroimy na drobne paski, oliwki w małą kosteczkę.
- W misce łączymy składniki mokre - jaja, mleko, olej, ser, szynkę i oliwki. W drugiej misce miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami.
- Składniki mokre przelewamy do składników suchych - całość dokładnie mieszamy, by całkowicie zniwelować grudki mąki.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do specjalnej formy do muffinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak
Muffinki z dodatkiem czekolady - przepis na ekspresowy deser
Składniki:
- 150 g masła,
- 2 duże jajka,
- 170 ml mleka,
- 150 g ulubionej czekolady,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- łyżka kakao,
- 150 g cukru,
- łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Na początek rozpuszczamy w rondelku masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszamy, przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ponownie mieszamy.
- W drugim naczyniu miksujemy na puszystą masę jaja z mlekiem. Stopniowo przelewamy do produktów sypkich i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i pokrojoną na kawałki czekoladę.
- Całość mieszamy na koniec łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej rozłożonych papilotek lub specjalnej formy.
- Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Dla pewności warto wykonać test suchego patyczka.