Muffinki - przepis na przekąskę w dwóch wersjach. Do ciasta dodaj czekoladę lub wytrawne dodatki

Domowej roboty muffiny to smaczny kąsek, którego nie da się nie lubić. Chociaż królują w słodkiej wersji z dodatkiem czekolady, konfitury czy budyniu można je podać także na śniadanie lub lunch. Wystarczy dodać ulubione produkty i gotowe! Sprawdzą się zarówno sery, warzywa, wędliny, jaja czy oliwki.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na domowe muffiny to nie tylko smaczny rarytas, ale i pomysł na ekspresową przekąskę. Jak się okazuję, w składzie znajdziemy nie tylko czekoladę, orzechy czy inne słodkości. Babeczki przygotowane w wytrawnej wersji są równie zjawiskowe i smaczne. Wystarczy odrobina kreatywności i pyszne śniadanie, lunch lub deser jest gotowy!

Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką - idealne na śniadanie lub przekąskę

Składniki: 

  • szklanka mleka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 150 g sera np. parmezanu,
  • 150 g szynki,
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany, 
  • zioła prowansalskie. 
  • Sposób przygotowania: 
  1. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Szynkę kroimy na drobne paski, oliwki w małą kosteczkę. 
  2. W misce łączymy składniki mokre - jaja, mleko, olej, ser, szynkę i oliwki. W drugiej misce miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami. 
  3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych - całość dokładnie mieszamy, by całkowicie zniwelować grudki mąki. 
  4. Tak przygotowane ciasto przelewamy do specjalnej formy do muffinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut. 
Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Muffinki z dodatkiem czekolady - przepis na ekspresowy deser

Składniki: 

  • 150 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 170 ml mleka,
  • 150 g ulubionej czekolady, 
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka kakao,
  • 150 g cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek rozpuszczamy w rondelku masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszamy, przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ponownie mieszamy. 
  3. W drugim naczyniu miksujemy na puszystą masę jaja z mlekiem. Stopniowo przelewamy do produktów sypkich i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i pokrojoną na kawałki czekoladę. 
  4. Całość mieszamy na koniec łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej rozłożonych papilotek lub specjalnej formy. 
  5. Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Dla pewności warto wykonać test suchego patyczka. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.