Przepis na kopytka. Co zrobić, aby były miękkie i delikatne? Sekret tkwi w ziemniakach

Przepis na kopytka warto wypróbować, jeśli mamy ochotę na miękkie i delikatne kluseczki. Choć ich przyrządzenie nie jest trudne, to jednak istotne znaczenie ma rodzaj ziemniaków. Wiemy, jak je przygotować, aby nie były twarde, lecz smakowały niczym najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Zobacz wideo Czy Polacy zauważają inflację? "To nie ma o co pytać"

W dobie wysokiej inflacji i rosnących kosztów życia przepis na tani obiad dla całej rodziny jest kluczową sprawą. Warto więc wybierać potrawy, które nie wymagają wielu składników i są nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, ale także niedrogie. Przepis na kopytka jest tego idealnym przykładem.

Jak zrobić miękkie kopytka? Sekret tkwi w ziemniakach

Idealne kopytka to takie, które po ugotowaniu nie rozpadają się i nie są wodniste. Nie mogą być także twarde. Kluczem do udanych kluseczek są ziemniaki. Podczas przyrządzania obiadu do masy dodajemy jajka i mąkę, jednak jeśli użyjemy jej zbyt dużo, kluski będą twarde.

Właśnie z tego powodu najlepiej sprawdzą się te odmiany ziemniaka, które nie są wodniste, lecz sypkie. Mają znacznie więcej skrobi, dzięki czemu podczas robienia kopytek nie ma konieczności dodawania dużej ilości mąki. Przepis na kopytka jest więc prosty, a do ich przygotowania można wykorzystać takie odmiany ziemniaków jak mazur, jurata, jutrzenka, bryza czy gracja.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • cynamon,
  • cukier.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kopytka. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w nieosolonej wodzie. Następnie odcedzamy i wysypujemy na stolnicę. Studzimy.
  2. Kiedy ziemniaki będą już zimne, przeciskamy je przez praskę. Tworzymy kopczyk. 
  3. W środku robimy dziurkę i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę.
  4. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na trzy części. Za pomocą dłoni formujemy długie wałeczki. Następnie lekko spłaszczamy je palcami. 
  5. Przy użyciu dużego, ostrego noża kroimy ciasto na kopytka, uzyskując małe kluseczki.
  6. W wysokim garnku gotujemy wodę z solą. Można dodać odrobinę oleju.
  7. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy nieco ogień. Wrzucamy część kopytek. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
  8. Od momentu, gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, gotujemy kluseczki przez około trzy minuty. Po tym czasie wyciągamy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy na durszlak. 
  9. Delikatnym strumieniem wody z kranu przelewamy kluseczki.
  10. Masło rozpuszczamy w rondelku. Polewamy kopytka. Posypujemy je cynamonem oraz cukrem i szybki obiad gotowy.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.