Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajka pod każdą postacią są fantastyczne i zapewne mają szczególne miejsce w waszych kuchniach. O ile surowe jajka można przechowywać stosunkowo długo, tak jajek po obróbce już nie. Oczywiście jajecznicę, omlety czy jajka sadzone najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu, ale inaczej sprawa ma się z jajkami na twardo. Ile można trzymać je w lodówce, by nie nabawić się zatrucia i innych nieprzyjemności?
Czas przechowywania jajek na twardo w lodówce zależy od skorupki, temperatury i sposobu przechowywania. Jajka nieobrane możesz trzymać w chłodzie do czterech dni. Jeśli jednak włożysz do lodówki jajko bez skorupki, masz dwa dni na zjedzenie go. Oczywiście ważna jest także temperatura, która powinna do przechowywania ugotowanych jajek nie może przekraczać 4 stopni Celsjusza.
Jeśli po imprezie zostanie ci trochę jajek faszerowanych lub jajek w majonezie, je również najlepiej przechowywać przez góra dwa dni. Ważny jest także sposób ich przechowywania. Najlepiej umieścić je w szczelnym pojemniku na żywność, by jajka nie chłonęły (i nie oddawały) zapachów lodówki. Jajek na twardo w skorupkach nie musisz wkładać do pojemnika - skorupka nie przepuści niechcianych aromatów.