Dzień pikantnych potraw to okazja do szaleństwa w kuchni. Poznaj przepis na burrito prosto z Meksyku!

Dzień pikantnych potraw już dziś. Obchodzony co roku 16 stycznia jest świętem wszystkich miłośników ostrych potraw. Co przyrządzić, aby uczcić nietypową uroczystość? Mamy przepis na burrito z dodatkiem ostrego chili con carne. Sprawdź, czym zajada się Meksyk!
Zobacz wideo Chili con carne

Dzień pikantnych potraw to świetna okazja na spróbowanie dań kuchni meksykańskiej. To właśnie tam potrawy mają wyjątkowo ostry charakter. Jak je przyrządzić. Poznajcie przepis na chili con carne. Ostrzegamy, wyjątkowo szczypie w język!

Burrito, czyli pikantna tortilla pełna mięsa

Klasycznym przykładem kuchni meksykańskiej jest tradycyjny przepis na burrito. To nic innego jak tortilla wypełniona po brzegi mielonym mięsem, ryżem i warzywami. Idealna propozycja na dzień pikantnych potraw. Jak ją przygotować? Burrito to ostre jedzenie, którego możesz spróbować w swoim domu. Główną rolę gra chili con carne, które jest niezbędnym elementem farszu.

Składniki:

  • 250 g ryżu,
  • szklanka wody lub bulionu,
  • 125 ml passaty pomidorowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • 2 opakowania tortilli.

Farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • łyżeczka chili,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • 60 g tartego żółtego sera,
  • świeża kolendra,
  • papryczki jalapeno (można pominąć),
  • sok z limonki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na burrito. Najlepsze na dzień pikantnych potraw

  1. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy około dwóch łyżek oleju rzepakowego. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, wrzucamy ryż. Smażymy go przez kilka minut, aż lekko się zarumieni. 
  2. Następnie zalewamy ryż wodą lub bulionem. Dodajemy passatę pomidorową. 
  3. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ryż gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu. Nie przykrywamy naczynia pokrywką. Co jakiś czas mieszamy. 
  4. Zmielone mięso wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy, poza solą. Dokładnie mieszamy.
  5. Wołowinę smażymy na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, aż będzie lekko przypieczona.
  6. Dodajemy cebulę, smażymy, do momentu, aż mięso będzie dość miękkie.
  7. Wlewamy pomidory z puszki, wrzucamy kukurydzę i solimy chili con carne.
  8. Czerwoną fasolę przecedzamy, pozbywając się gęstej zalewy. Dodajemy do mięsa. Całość mieszamy. Gotujemy przez około pięć minut.
  9. Chili con carne mieszamy z ryżem.
  10. Na dużym płaskim talerzu układamy placek tortilli. Na środek kładziemy farsz i żółty ser.
  11. Całość posypujemy posiekaną kolendrą. Zawijamy placek, aby uzyskać kształt tortilli. 

Przed zjedzeniem burrito, warto skropić farsz sokiem z limonki. Miłośnikom pikantnych potraw polecamy także dodanie do środka kilku sztuk papryczek jalapeno.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.