Jajka sadzone to jedno z najczęściej przygotowywanych dań na śniadanie. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i pasują do wielu rodzajów pieczywa i warzyw. Jak je zrobić? Podajemy prosty przepis oraz trik, który pomoże wam przyrządzić smakowity posiłek. Do jego wykonania będziecie potrzebowali jajek, masła klarowanego, pieprzu, soli oraz świeżej pietruszki lub szczypiorku do posypania gotowego dania.
Przepis na jajko sadzone. Trik z parą wodną sprawi, że będzie idealne
Jajka sadzone smakują najlepiej ze świeżym chlebem i tostami. Będą świetnie smakowały z pomidorami i przyprawami takimi jak ostra albo słodka papryka, bazylia i lubczyk. Można je śmiało dodawać do gotowego dania. Sposób na doskonałe śniadanie? Do jajek podczas smażenia powinno się dodać odrobinę wody.
Składniki:
- dwa jajka,
- łyżka masła klarowanego,
- odrobina pieprzu,
- sól do smaku,
- natka pietruszki do przyozdobienia.
Dodaj do pomidorowej ten składnik zamiast śmietany. Wyjdzie idealnie kremowa
Jajko sadzone należy podlać odrobiną wody. Para spowolni czas smażenia
Przygotowanie:
- Roztop łyżkę masła na rozgrzanej patelni.
- Wbij jajka na patelnię. Smaż je na średnim ogniu. Białka nie powinny ściąć się zbyt szybko.
- Dodaj do jajek soli i pieprzu.
- Kiedy białko się zetnie, zmniejsz ogień i dodaj łyżkę wody. Całość przykryj pokrywką i odczekać minutę. W ten sposób jajka zetną się we właściwym, nie za szybkim tempie.
- Kolejnym krokiem będzie przełożenie jajka na talerz.
- Jajko można podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Będzie się świetnie komponowało ze smażonym boczkiem.
Smacznego!
Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl