Dobry przepis na pączki, czyli kilka słów o tym, jak przygotować się na karnawałowe szaleństwo
Dobry przepis na pączki to podstawa kulinarnego sukcesu. Mogłoby wydawać się, że wykonanie pączków to nie lada sztuka, jednak jeżeli mamy dobry przepis, to pichcenie jest samą przyjemnością. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. To znakomity moment, aby przygotować się do wielkiego świętowania. Przepis na przepyszne pączki z toffi znajdziecie poniżej.
Faworki: przepisy. Co zamiast mąki pszennej? Dzięki temu składnikowi faworki będą kruche
Pączki - przepis z toffi
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 l mleka
- 100 g cukru
- 100 g drożdży
- 5-6 żółtek + 1 jajo
- sól
- oliwa
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
- 1 kieliszek spirytusu
- toffi (może być budyń, marmolada, dżem lub krem czekoladowy)
Przepis na pączki - wielokrotnie sprawdzony i dziecinnie prosty. Łatwe pączki dla debiutantów. Zdjęcie ilustracyjne pixabay
Wykonanie:
- Pokrusz drożdże w misce. Dołóż cukier. Dodaj łyżkę mąki i zalej ciepłym mlekiem.
- Dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
- Do przygotowanej masy dołóż szczyptę soli, odrobinę oliwy, spirytus, cukier i jajko.
- Przesiej mąkę.
- Dodawaj stopniowo mąkę i żółtka. Równocześnie pamiętaj o mieszaniu.
- Wyrób ciasto na pączki. Uformuj kulę i przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką.
- Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto i wykonaj krążki.
- Ułóż na blasze, podsyp mąką i odłóż na kwadrans.
- Rozgrzej olej.
- Włóż do gorącego oleju i usmaż.
- Odłóż gotowe pączki na ręczniku papierowym.
- Kiedy wystygną, nabij je ulubionym nadzieniem.
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Pączki z serka homogenizowanego, jakich jeszcze nie jadłeś! Podajemy sprawdzony przepis
Przepis na dobre pączki to podstawa!
Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Przepis na dobre pączki to gwarancja pysznego smaku. Bez odpowiedniej receptury nasze słodkie przekąski nie będą udane. Na szczęście mamy sprawdzony przepis. Oto i on:
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej
- 50 g cukru
- 6 żółtek
- 50 g świeżych drożdży
- szklanka wody
- 100 g masła
- sól
- łyżeczka cukru do zaczynu
- łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
- marmolada np. z róży
Pączki na tłusty czwartek Fot. RitaE/Pixabay
Jak zrobić pączki? Oto instrukcja:
- Wykonaj zaczyn. Wsyp do ciepłego mleka pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść i ostudź.
- Mąkę wymieszaj z solą.
- Wbij do miski 6 żółtek. Dodaj cukier i ubij na gładko.
- Dodaj zaczyn. Dolej spirytus, dodaj przesianą mąkę z solą. Wyrób.
- Wlej masło do masy i ponownie wyrób ciasto.
- Ciasto odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Podziel na części, rozwałkuj, wytnij szklanką koła. Nałóż marmoladę i zlep.
- Odłóż pączki na stolnicy. Podsyp mąką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Usmaż pączki na rozgrzanym tłuszczu. Odsącz z oleju i po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku