O'pączki Mądrej Babci. Zrobisz je w 15 minut, a ze stołu znikną jeszcze szybciej. Zrób ich więcej

Odpowiedni czas, aby przygotować sprawdzone przepisy na tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mądra Babcia postanowiła podzielić się swoim przepisem na o'pączki, które robi w zaledwie 15 minut. Z tym lukrem smakują obłędnie.

Pączki, faworki, oponki, wszystko to jest uwielbiane bez wiele ludzi. Najczęściej sięga się po nie w okresie tłustego czwartku. Wtedy im więcej się ich zje, tym lepiej.

Mądra Babcia pokazała jak przygotować „oszukane oponki". Przyrządzenie ich nie zajmie dłużej niż 15 minut. Oblane cytrynowym lukrem i posypane skórką z pomarańczy są nie do podrobienia.

Przepis na pączkowe oponki Mądrej Babci

Składniki na oponki

  • 300 g zmielonego twarogu sernikowego,
  • 300 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia.
  • Składniki na lukier
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka z połowy pomarańczy.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Sposób przygotowania oponek

  1. Twaróg sernikowy umieść w większej misce. Do niego przesiej przez sitko mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
  2. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze umieść w misce wraz z innymi składnikami. Na koniec wlej kwaśną śmietanę i łyżkę spirytusu.
  3. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, do lekkiego połączenia składników.
  4. Następnie za pomocą dłoni łagodnie wyrabiaj. Nie rób tego za długo.
  5. Przełóż ciasto na stolnicę i szybkimi ruchami zagniataj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lecz staraj się go nie rozciągać.
  6. Następnie stolnicę podsyp mąką, to samo zrób z górną częścią ciasta. Za pomocą wałka rozpłaszcz delikatnie placek. Powinien mieć około 1 centymetra grubości.
  7. Używając szklanki wycinaj kółka w placku. Na środku każdego kawałka za pomocą plastikowej zakrętki lub kieliszka także zrób otwór.
  8. Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Do tak przygotowanego tłuszczu wrzucaj gotowe oponki. Smaż z dwóch stron do złotego koloru.
  9. W czasie smażenia przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszaj.
  10. Wysmażone oponki umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia i polej przygotowanym lukrem.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.