Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa czosnkowa może być miłą odmianą od wciąż powtarzanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku. Do jej przygotowania nie trzeba mieć pełnej siaty zakupów, a do tego szybko się ją przygotowuje. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, aromat zupy was zachwyci. Niektórzy dodają do niej ziemniaki, inni podają ją z grzankami. Dziś mamy dla was tę drugą wersję. Oto zupa czosnkowa - przepis z książki "173 specjały siostry Anastazji".
Składniki:
*Liczba ząbków zależy od tego, jak bardzo czosnkowy smak chcecie uzyskać. Możecie dodać też mniej lub więcej.
Sposób przygotowania:
Marchewkę kroimy w plasterki. Wywar podgrzewamy i gdy będzie gorący, dodajemy do niego warzywo, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowujemy i doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy natką pietruszki.
Zupa czosnkowa najlepiej smakuje, gdy podaje się ją z grzankami z białego pieczywa. Zastanawiacie się, jak je zrobić? Poniżej znajdziecie nasz przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczywo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy już będzie gorący, wrzucamy chleb. Smażymy go z każdej strony, aż będzie miał ładny, złocisty kolor. Doprawiamy grzanki solą i pieprzem, a także pozostałymi przyprawami wedle uznania. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy do ostygnięcia.