Zupa czosnkowa - przepis siostry Anastazji. Błyskawiczny pomysł na obiad. Fani czosnku trzymajcie się mocno

Fani czosnku, mamy dla was prawdziwą bombę. Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze wykorzystać w kuchni ten produkt, spieszymy z podpowiedzią: zróbcie z niego zupę czosnkową. To prawdziwy sztos i możecie dodać do niej tyle ząbków czosnku, ile chcecie. Przepis na zupę czosnkową możecie zaczerpnąć od siostry Anastazji.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa czosnkowa może być miłą odmianą od wciąż powtarzanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku. Do jej przygotowania nie trzeba mieć pełnej siaty zakupów, a do tego szybko się ją przygotowuje. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, aromat zupy was zachwyci. Niektórzy dodają do niej ziemniaki, inni podają ją z grzankami. Dziś mamy dla was tę drugą wersję. Oto zupa czosnkowa - przepis z książki "173 specjały siostry Anastazji".

Składniki:

  • 5-6 ząbków czosnku*
  • 2 litry wywaru jarzynowego,
  • ugotowana marchewka,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pieczywo.

*Liczba ząbków zależy od tego, jak bardzo czosnkowy smak chcecie uzyskać. Możecie dodać też mniej lub więcej.

Zobacz wideo Mamy dla was też przepis na inny czosnkowy przysmak - czosnkowe supełki

Sposób przygotowania:

Marchewkę kroimy w plasterki. Wywar podgrzewamy i gdy będzie gorący, dodajemy do niego warzywo, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowujemy i doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy natką pietruszki.

Zupa czosnkowa najlepiej smakuje, gdy podaje się ją z grzankami z białego pieczywa. Zastanawiacie się, jak je zrobić? Poniżej znajdziecie nasz przepis.

Grzanki z chleba - przepis

Składniki:

  • białe pieczywo,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • rozmaryn,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pieczywo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy już będzie gorący, wrzucamy chleb. Smażymy go z każdej strony, aż będzie miał ładny, złocisty kolor. Doprawiamy grzanki solą i pieprzem, a także pozostałymi przyprawami wedle uznania. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy do ostygnięcia.

Więcej o: