Pascal Brodnicki pokazał, jak zrobić spaghetti carbonara w 15 minut. "To przepis, którego nauczyłem się od Włocha"

Spaghetti carbonara to pyszne i proste danie, które zrobisz w kilka chwil. Jeśli wybierzesz odpowiednie składniki, zrobisz ją tak jak we Włoszech. Pascal Brodnicki zdradził krok po kroku, jak ugotować ten przysmak.

Pascal Brodnicki to francuski kucharz polskiego pochodzenia, autor wielu książek kucharskich, a także osobowość telewizyjna. Jego ciekawość polskich smaków sprawiła, że na swoim kanale na YouTubie odtwarza tradycyjne receptury. Tym razem postanowił jednaka podzielić się włoską recepturą na prawdziwe spaghetti carbonara. Stwierdził, że receptura jest tak prosta, że wykona ją w zaledwie 15 minut. Dodatkowo zdradził, że przepis, który wykonuje, dostał od Włocha, z którym gotował to danie. Kucharz zaznaczył, że aby uzyskać głęboki i tradycyjny smak tej potrawy, nie powinno się używać śmietany. Prawdziwe danie wykonane jest z jajek, bez innych dodatków.

Przepis na spaghetti carbonara Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 całe jajka,
  • makaron spaghetti,
  • 150 g boczku pancetta,
  • 140 g startego parmezanu,
  • pieprz.
Zobacz wideo Prawdziwa carbonara

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj dwie szczypty soli i umieść makaron. Gotuj do uzyskania konsystencji al dente.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pancettę pokrój w większą kostkę i umieść w naczyniu, podsmaż.
  3. Do większej miski wbij 3 całe jajka i 3 żółtka. Do nich wlej 3 łyżki wody z makaronu i dokładnie wymieszaj.
  4. Do jajek dodaj połowę startego parmezanu, przypraw dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszaj do połączenia składników.
  5. Odcedź ugotowany makaron i dodaj na patelnię, na której podsmażyłeś boczek. Całość trzymaj na niewielkim ogniu.
  6. Do patelni wlej połączenie jajek z parmezanem. Energicznie wymieszaj z innymi składnikami.
  7. Makaron podawaj oprószony parmezanem i posiekaną pietruszką.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.