-
Haps
-
Jak przygotować
- Dziwna zupa wielkopolskiej biedoty, czyli kwaśne jaja. Smakuje wyjątkowo, ale ważny jest sposób przygotowania jajek
Dziwna zupa wielkopolskiej biedoty, czyli kwaśne jaja. Smakuje wyjątkowo, ale ważny jest sposób przygotowania jajek
Każdy region Polski słynie ze swoich wyjątkowych przepisów, a kuchnia wielkopolska jest w nie szczególnie bogata. Dziś mamy dla was przepis na dość dziwną zupę o intrygującej nazwie kwaśne jaja, którą przed laty raczyła się uboższa ludność z tamtych okolic. Jaki jest sekret jej smaku? Oczywiście prostota i jajka, które musisz umiejętnie przyrządzić.
Więcej przepisów na regionalne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kwaśne jaja to nic innego jak jajka wbite do wywaru z warzyw z dużą ilością przypraw i octem. Dawniej tą zupą raczyła się nią wielkopolska biedota, dziś jest uznawana za rarytas. Jak zrobić kwaśne jaja? Oto przepis, który zdecydowanie warto odświeżyć.
Dziwna zupa z Wielkopolski - kwaśne jaja
Składniki:
- 8-10 jaj (w zależności, ile porcji chcesz przygotować)
- włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 1 por w całości, cebula, 3-4 ząbki czosnku
- ocet (2 - 3 łyżki)
- kwaśna śmietana
- mąka pszenna
- sól, pieprz, 4-5 listków laurowych, 4-5 kulek ziela angielskiego, łyżeczka majeranku
Sposób wykonania:
- Obraną, umytą włoszczyznę włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Cebulę możesz wcześniej opalić nad palnikiem.
- Kiedy warzywa będą już wręcz rozpadające się, wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, dodaj sól, pieprz, majeranek, ziele i liście laurowe. Gotuj przez 10 minut.
- Trzy łyżki mąki rozrób w kilku chochlach wywaru i zagęść zupę. Dodaj ocet i wbij ostrożnie jajka. Nie mieszaj zupy - jajka powinny się w niej ugotować a la w koszulce. Jeśli jednak żółtko wypłynie - nic się nie stanie.
- Kiedy jajka się zetną, dodaj 2 łyżki zahartowanej śmietany. Gotuj jeszcze przez dwie minuty. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami z okrasą.