Dziwna zupa wielkopolskiej biedoty, czyli kwaśne jaja. Smakuje wyjątkowo, ale ważny jest sposób przygotowania jajek

Każdy region Polski słynie ze swoich wyjątkowych przepisów, a kuchnia wielkopolska jest w nie szczególnie bogata. Dziś mamy dla was przepis na dość dziwną zupę o intrygującej nazwie kwaśne jaja, którą przed laty raczyła się uboższa ludność z tamtych okolic. Jaki jest sekret jej smaku? Oczywiście prostota i jajka, które musisz umiejętnie przyrządzić.

Więcej przepisów na regionalne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kwaśne jaja to nic innego jak jajka wbite do wywaru z warzyw z dużą ilością przypraw i octem. Dawniej tą zupą raczyła się nią wielkopolska biedota, dziś jest uznawana za rarytas. Jak zrobić kwaśne jaja? Oto przepis, który zdecydowanie warto odświeżyć.

Dziwna zupa z Wielkopolski - kwaśne jaja

Składniki:

  • 8-10 jaj (w zależności, ile porcji chcesz przygotować)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 1 por w całości, cebula, 3-4 ząbki czosnku
  • ocet (2 - 3 łyżki)
  • kwaśna śmietana
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz, 4-5 listków laurowych, 4-5 kulek ziela angielskiego, łyżeczka majeranku

Sposób wykonania:

  1. Obraną, umytą włoszczyznę włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Cebulę możesz wcześniej opalić nad palnikiem. 
  2. Kiedy warzywa będą już wręcz rozpadające się, wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, dodaj sól, pieprz, majeranek, ziele i liście laurowe. Gotuj przez 10 minut. 
  3. Trzy łyżki mąki rozrób w kilku chochlach wywaru i zagęść zupę. Dodaj ocet i wbij ostrożnie jajka. Nie mieszaj zupy - jajka powinny się w niej ugotować a la w koszulce. Jeśli jednak żółtko wypłynie - nic się nie stanie. 
  4. Kiedy jajka się zetną, dodaj  2 łyżki zahartowanej śmietany. Gotuj jeszcze przez dwie minuty. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami z okrasą.
Więcej o:
Copyright © Agora SA