Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród lokalnych produktów i dań, królują pierogi. To wręcz tradycja i dobro narodowe serwowane na talerzu. Królują ruskie, z owocami czy z mięsnym farszem, jednak podstawą każdego przepisu jest ciasto. To właśnie babcina receptura gwarantuje pyszny i delikatny efekt.
Ciasto na pierogi - przepis babci, który gwarantuje perfekcję
Domowe ciasto na pierogi to przepis, który zna na pamięć każda babcia czy lubujący tradycyjne smaki szef kuchni. Skład jest banalnie prosty - to zaledwie cztery produkty, jednak smaczny efekt uzyskamy tylko, gdy zastosujemy się do kilku ważnych rad. Mowa tu o proporcjach, triku z ciepłą miską czy odpowiednim wyrabianiu. Warto wspomnieć także o dodaniu rozpuszczonego masła - ten swojski dodatek sprawi, że całość będzie elastyczna, miękka, a podczas gotowania nie dojdzie do kulinarnej katastrofy.
Czteroskładnikowe ciasto na pierogi według babcinej receptury to banalnie prosta rzecz. Wystarczy połączyć mąkę z solą i stopniowo dodawać ciepłą wodę oraz masło. Całość energicznie mieszamy łyżką lub siekamy nożem. Dalsze szczegóły, zdradzamy w przepisie poniżej.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Idealne ciasto na pierogi - przepis z zeszytu babci
Składniki:
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 300 ml gorącej wody,
- łyżka masła,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania zaczynamy od rozpuszczenia masła - najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej lub rondelku. Tłuszcz pozostawiamy do przestudzenia.
- Kolejnym krokiem jest przesianie mąki przez sito. Do uformowanego kopczyka dodajemy szczyptę soli i stopniowo wlewamy gorącą wodę i przestudzone masło - nie wlewamy od razu całości, sprawdzamy konsystencję.
- Mąkę zagarniamy do środka. Całość siekamy nożem lub mieszamy drewnianą łyżką.
- Tak przygotowaną masę delikatnie zagniatamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ciepłą miską (można ją wcześniej nagrzać w piekarniku lub na kaloryferze. Odkładamy na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na równomierny płat i wycinamy koła przy pomocy szklanki lub kieliszka do wina. Na każdą porcję hojnie nakładamy farsz i przechodzimy do lepienia pierogów.
- Wskazówka - jeśłi w twojej diecie masło nie figuruje, zastąp je olejem rzepakowym.