Cztery składniki i idealne, babcine ciasto na pierogi jest gotowe! Kluczowa jest jednak temperatura

Pierogi to tradycyjny, domowy specjał, który często gości w najróżniejszych wersjach. Jednak niezależnie od preferowanego farszu, kluczem do sukcesu jest perfekcyjna baza. Babcine ciasto z czterech składników jest bezkonkurencyjne. Ważne są jednak dwie zasady - proporcje i odpowiednia temperatura.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród lokalnych produktów i dań, królują pierogi. To wręcz tradycja i dobro narodowe serwowane na talerzu. Królują ruskie, z owocami czy z mięsnym farszem, jednak podstawą każdego przepisu jest ciasto. To właśnie babcina receptura gwarantuje pyszny i delikatny efekt. 

Ciasto na pierogi - przepis babci, który gwarantuje perfekcję

Domowe ciasto na pierogi to przepis, który zna na pamięć każda babcia czy lubujący tradycyjne smaki szef kuchni. Skład jest banalnie prosty - to zaledwie cztery produkty, jednak smaczny efekt uzyskamy tylko, gdy zastosujemy się do kilku ważnych rad. Mowa tu o proporcjach, triku z ciepłą miską czy odpowiednim wyrabianiu. Warto wspomnieć także o dodaniu rozpuszczonego masła - ten swojski dodatek sprawi, że całość będzie elastyczna, miękka, a podczas gotowania nie dojdzie do kulinarnej katastrofy. 

Czteroskładnikowe ciasto na pierogi według babcinej receptury to banalnie prosta rzecz. Wystarczy połączyć mąkę z solą i stopniowo dodawać ciepłą wodę oraz masło. Całość energicznie mieszamy łyżką lub siekamy nożem. Dalsze szczegóły, zdradzamy w przepisie poniżej. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Idealne ciasto na pierogi - przepis z zeszytu babci

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od rozpuszczenia masła - najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej lub rondelku. Tłuszcz pozostawiamy do przestudzenia. 
  2. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki przez sito. Do uformowanego kopczyka dodajemy szczyptę soli i stopniowo wlewamy gorącą wodę i przestudzone masło - nie wlewamy od razu całości, sprawdzamy konsystencję. 
  3. Mąkę zagarniamy do środka. Całość siekamy nożem lub mieszamy drewnianą łyżką. 
  4. Tak przygotowaną masę delikatnie zagniatamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ciepłą miską (można ją wcześniej nagrzać w piekarniku lub na kaloryferze. Odkładamy na 30 minut.  
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na równomierny płat i wycinamy koła przy pomocy szklanki lub kieliszka do wina. Na każdą porcję hojnie nakładamy farsz i przechodzimy do lepienia pierogów. 
  6. Wskazówka - jeśłi w twojej diecie masło nie figuruje, zastąp je olejem rzepakowym. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA