Jakub Kuroń zdradził przepis na soczyste mielone. Najlepiej smakują z tą propozycją kucharza

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zna je każdy, ale nie wszyscy wiedzą, co zrobić, aby były soczyste. Jakub Kuroń pokazuje swoją metodę i zdradza, że tak przygotowywał je jego tata.

Jakub Kuroń to zawodowy kucharz i szef kuchni. Od wielu lat prowadzi szkolenia, a także jest gościem w programach telewizyjnych. Swoją fascynacje kuchnią rozwijał u boku Macieja Kuronia, swojego ojca. To z nim od dziecka krzątał się między kuchennymi blatami.

Na swoim blogu podzielił się przepisem na klasyczne kotlety mielone. Kucharz pokazał, jak przygotować je tak jak robią to nasze babcie i mamy od lat. Do ich wykonania wykorzystuje mięso wieprzowe. Kotlety serwuje z tłuczonymi ziemniakami, oprószonymi świeżo posiekaną pietruszką i zasmażanymi buraczkami. Podpowiada jednak, że można podawać je z ulubionymi dodatkami. Dzięki dodaniu namoczonej w mleku bułki kotlety są soczyste i miękkie.

Przepis na kotlety mielone Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 czerstwa bułka pszenna,
  • szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • pół kilo wieprzowego mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę namocz w misce z mlekiem, do jej miękkości. Następnie delikatnie rozdrobnij za pomocą palców.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju.
  3. Mięso mielone umieść w większej misce. Dodaj bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, majeranek oraz dopraw solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, a z powstałej masy formuj kotleciki.
  5. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z dwóch stron do uzyskania brązowego koloru.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Kucharz poleca buraczki zasmażane i ziemniaczane purée z natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.