Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zna je każdy, ale nie wszyscy wiedzą, co zrobić, aby były soczyste. Jakub Kuroń pokazuje swoją metodę i zdradza, że tak przygotowywał je jego tata.
For. Shutterstock, Ahanov Michael / Instagram @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron
REKLAMA
REKLAMA
Jakub Kuroń to zawodowy kucharz i szef kuchni. Od wielu lat prowadzi szkolenia, a także jest gościem w programach telewizyjnych. Swoją fascynacje kuchnią rozwijał u boku Macieja Kuronia, swojego ojca. To z nim od dziecka krzątał się między kuchennymi blatami.
REKLAMA
Na swoim blogu podzielił się przepisem na klasyczne kotlety mielone. Kucharz pokazał, jak przygotować je tak jak robią to nasze babcie i mamy od lat. Do ich wykonania wykorzystuje mięso wieprzowe. Kotlety serwuje z tłuczonymi ziemniakami, oprószonymi świeżo posiekaną pietruszką i zasmażanymi buraczkami. Podpowiada jednak, że można podawać je z ulubionymi dodatkami. Dzięki dodaniu namoczonej w mleku bułki kotlety są soczyste i miękkie.
Przepis na kotlety mielone Jakuba Kuronia
Składniki:
1 czerstwa bułka pszenna,
szklanka mleka,
1 cebula,
pół kilo wieprzowego mięsa mielonego,
1 jajko,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę namocz w misce z mlekiem, do jej miękkości. Następnie delikatnie rozdrobnij za pomocą palców.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju.
Mięso mielone umieść w większej misce. Dodaj bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, majeranek oraz dopraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, a z powstałej masy formuj kotleciki.
Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z dwóch stron do uzyskania brązowego koloru.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Kucharz poleca buraczki zasmażane i ziemniaczane purée z natką pietruszki.