Przepis na te paszteciki pochodzi z 1854 roku. Pomimo upływu lat sprawdza się bezbłędnie

Paszteciki to przysmak, który niezależnie od okazji, sprawdza się wyśmienicie. Można się nimi zajadać z różnymi dodatkami. Sekretem ich smaku jest prostota, a przepis z 1854 roku pokazuje, jak robiło się je kiedyś.

Przepisy, których używały nasze babcie, a także babcie naszych babć, to skarbnica najsmaczniejszej wiedzy kulinarnej. Dlatego wypróbowanie najstarszych receptur to nie tylko podróż do czasów naszych przodków, lecz także możliwość poznania nowych technik gotowania i smaków. Niestety często odtworzenie takiego przepisu 1:1 jest niemożliwe, ponieważ niektóre składniki już nie są takie same jak te dostępne teraz. Jednak zawsze istnieje szansa, że chociaż w jakimś procencie będziemy mogli zasmakować tamtych dań.

Przepisem, który warto przetestować, jest receptura na drożdżowe paszteciki. Pochodzi z książki "Kucharka litewska" Wincenty Zawadzkiej. Książka została wydana po raz pierwszy w 1854 roku, a więc przepis ma już prawie 170 lat.

Paszteciki wyróżniają się farszem, który wykonany się z zaledwie czterech składników. W jego skład wchodzi mięso, cebula oraz sól i pieprz. Dodatkowo tej przekąski nie piecze się w piekarniku, a smaży na głębokim oleju.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Przepis na paszteciki z 1854 roku

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • łyżka drożdży,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżka niesłonego masła,
  • 3 jajka,
  • 450 g wołowego mięsa z polędwicy,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę przesiej do większej miski. Następnie do niewielkiego metalowego kubeczka wlej odrobinę mleka i lekko podgrzej. Do takiego płynu dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Mieszankę odstaw na około 30 minut.
  2. Po tym czasie drożdże umieść w misce z mąką, dodaj łyżkę masła i delikatnie zacznij wyrabiać.
  3. W międzyczasie wbij 3 jajka, dokładnie wyrób do połączenia składników i odstaw na bok na godzinę, pod przykryciem.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Mięso pokrój w bardzo małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Oba składniki włóż do rondelka, podlej bulionem i duś przez parę chwil na średnim ogniu. Gotuj do wyparowania całego płynu.
  3. Następnie powstałą masę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Składanie pasztecików:

  1. Wcześniej przygotowane ciasto podziel na dwie części. Następnie rozwałkuj je na płaskie placki.
  2. Z każdego placka wykrój paski i podziel je na pół. Na połowie kawałków umieść farsz, pozostałą połową zakryj paski od góry i zalep tak, aby nadzienie nie miało, jak się wydostać.
  3. W garnku zagotuj olej. Paszteciki wrzucaj do nagrzanego tłuszczu i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  4. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj jako dodatek do zup i sosów.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.