Przepisy, których używały nasze babcie, a także babcie naszych babć, to skarbnica najsmaczniejszej wiedzy kulinarnej. Dlatego wypróbowanie najstarszych receptur to nie tylko podróż do czasów naszych przodków, lecz także możliwość poznania nowych technik gotowania i smaków. Niestety często odtworzenie takiego przepisu 1:1 jest niemożliwe, ponieważ niektóre składniki już nie są takie same jak te dostępne teraz. Jednak zawsze istnieje szansa, że chociaż w jakimś procencie będziemy mogli zasmakować tamtych dań.
Przepisem, który warto przetestować, jest receptura na drożdżowe paszteciki. Pochodzi z książki "Kucharka litewska" Wincenty Zawadzkiej. Książka została wydana po raz pierwszy w 1854 roku, a więc przepis ma już prawie 170 lat.
Paszteciki wyróżniają się farszem, który wykonany się z zaledwie czterech składników. W jego skład wchodzi mięso, cebula oraz sól i pieprz. Dodatkowo tej przekąski nie piecze się w piekarniku, a smaży na głębokim oleju.
Zobacz wideo
Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Przepis na paszteciki z 1854 roku
Składniki:
- 450 g mąki,
- łyżka drożdży,
- 3 łyżki mleka,
- łyżka niesłonego masła,
- 3 jajka,
- 450 g wołowego mięsa z polędwicy,
- 2 cebule,
- pół szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę przesiej do większej miski. Następnie do niewielkiego metalowego kubeczka wlej odrobinę mleka i lekko podgrzej. Do takiego płynu dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Mieszankę odstaw na około 30 minut.
- Po tym czasie drożdże umieść w misce z mąką, dodaj łyżkę masła i delikatnie zacznij wyrabiać.
- W międzyczasie wbij 3 jajka, dokładnie wyrób do połączenia składników i odstaw na bok na godzinę, pod przykryciem.
Sposób przygotowania farszu:
- Mięso pokrój w bardzo małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Oba składniki włóż do rondelka, podlej bulionem i duś przez parę chwil na średnim ogniu. Gotuj do wyparowania całego płynu.
- Następnie powstałą masę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Składanie pasztecików:
- Wcześniej przygotowane ciasto podziel na dwie części. Następnie rozwałkuj je na płaskie placki.
- Z każdego placka wykrój paski i podziel je na pół. Na połowie kawałków umieść farsz, pozostałą połową zakryj paski od góry i zalep tak, aby nadzienie nie miało, jak się wydostać.
- W garnku zagotuj olej. Paszteciki wrzucaj do nagrzanego tłuszczu i smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj jako dodatek do zup i sosów.