Jaka zupa na rosole? Zapomnij o pomidorowej. Przepis na jarzynową z koperkiem

Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje sporo wywaru, zastanawiamy się, jaka zupa po rosole jest najlepszym rozwiązaniem. Zazwyczaj stawiamy na pomidorówkę. Jednak ten utarty schemat mógł znudzić się każdemu. Dlatego przygotowaliśmy przepis na zupę pełną warzyw, której smak podkreśli świeży koperek.
Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Jaka zupa po rosole? To pytanie pada często w polskich domach, kiedy szukamy smacznego rozwiązania dla głodnych domowników. Zazwyczaj pomimo chęci ugotowania czegoś innego, ostatecznie i tak powstaje pomidorówka. Nie musi tak być. Nasz przepis na zupę jarzynową to źródło wielu witamin i obłędnego smaku.

Jarzynowa z koperkiem, czyli jaka zupa na rosole

Rosół jest bogactwem wielu smaków, dlatego warto przyrządzać na bazie tego typu bulionu różne inne potrawy. Przykładem jest zupa jarzynowa. Jej przyrządzenie jest proste, a zimową porą przyda się nam nieco witamin. Jednak, aby miała niepowtarzalny smak, należy zrezygnować z gotowych mrożonych mieszanek. Choć są szybkim i łatwym rozwiązaniem, to nie zastąpią świeżych warzyw.

Składniki:

  • rosół,
  • 2 pęczki kopru,
  • 2 buraki,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • brokuł,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g fasolki szparagowej,
  • sól,
  • pieprz.

W przypadku fasolki szparagowej można zrobić wyjątek i użyć tej mrożonej. Jako jedno z nielicznych warzyw nie rozpadnie się w gotowaniu i zachowa swój smak. Jednak warto pamiętać, że dodajemy ją pod koniec gotowania zupy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jaka zupa po rosole? Przepis na jarzynową krok po kroku

  1. Z rosołu wyciągamy mięso i pozostałe warzywa. Najlepiej oczyścić go już tego samego dnia. Dzięki czemu zachowa swój pierwotny aromat. 
  2. Czysty bulion przelewamy do wysokiego naczynia. Jeśli nie zostało go zbyt wiele, śmiało dolewamy trochę wody. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Myjemy dwa pęczki kopru. Jeden zawiązujemy nitką i cały wkładamy do garnka.
  4. Cebulę opalamy i dodajemy do zupy jarzynowej.
  5. Buraki obieramy i kroimy w małe plasterki lub kostkę. Zupę gotujemy do momentu, aż buraki lekko zmiękną.
  6. Następnie dorzucamy marchew podzieloną w słupki, czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukane różyczki brokułu.
  7. Kiedy warzywa będą już miękkie, wrzucamy fasolkę szparagową.
  8. Całość gotujemy przez około pięć minut.
  9. Drugi pęczek kopru siekamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku.

Zupa jarzynowa z koperkiem na rosole gotowa! Delikatna i pożywna. A jeśli lubicie zabielaną wersję, wystarczy pod koniec dodać nieco śmietanki kremówki. Smacznego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.