Co nie powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Najczęściej popełniane błędy według Magdy Gessler

Wielkanoc dla wielu osób jest najważniejszym okresem w roku. Rodzinne spotkania i wspólne spożywanie posiłków sprzyja zacieśnianiu więzów rodzinnych. Warto jednak zadbać o to, jakie potrawy wylądują na wielkanocnym stole. Magda Gessler podpowiada, jakich błędów nie popełniać.

Najpopularniejsza polska restauratorka opowiada o tym, co zrobić, aby przygotowywane potrawy były smaczniejsze i przestrzega, jakich błędów na wielkanocnym stole lepiej unikać. Domyślacie się, o co może chodzić?

Zobacz wideo Sposób na niejadka według Katarzyny Bosackiej? "Zapraszajmy dzieci do kuchni"

Magda Gessler wytyka błędy Polaków. Czego unikać przy wielkanocnym stole?

Zdaniem Magdy Gessler nie należy spożywać w Wielkanoc produktów takich, jakie jemy na co dzień. Potrawy powinny być wyjątkowe i wyszukane. Na stole warto, aby zagościło mięso najwyższej jakości. Swojskie wyroby są świetnym pomysłem.

Magda Gessler zdradza, że u niej w domu na wielkanocnym stole króluje własnoręcznie robiona biała kiełbasa. Podkreśla, że takie wyroby są nie tylko smaczniejsze od tych ze sklepu, ale i zdecydowanie zdrowsze.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przyrządzić pieczeń wieprzową? Przepis Magdy Gessler

Magda Gessler radzi, jak przygotować to wyjątkowo tłuste i ciężkostrawne mięso. Jego smak można wydobyć za pomocą odpowiednich przypraw. Wieprzowinę najlepiej przyrządzić z użyciem chrzanu – wspomoże on trawienie, ćwikły – zabija tłusty posmak mięsa oraz słodkich nalewek.

Aby przygotować pieczeń wieprzową w ziołach według przepisu Magdy Gessler, potrzebujemy:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • smalec do smażenia
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła

Mięso należy natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami i zostawić na noc. Następnego dnia zarumieniamy na smalcu i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 1,5 godziny. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA