Karpatka to pyszne ciasto, które łączy ze sobą słodki krem z budyniu i parzone ciasto. Robi furorę wszędzie, gdziekolwiek się pojawi. Wypiek nie należy jednak do najłatwiejszych. Warto więc zastosować się do konkretnego przepisu, by mieć pewność, że oczarujemy karpatką naszą rodzinę i gości.
Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]
Karpatka - przepis na ciasto przypominające góry. Jakich składników potrzebujemy?
Przepis na karpatkę po raz pierwszy pojawił się w 1972 roku w podręczniku dla studentów filologii polskiej. Jej nazwa pochodzi od pasma górskiego położonego w Europie Środkowej, czyli od Karpat. Nic dziwnego, gdyż swoim wyglądem zdecydowanie je przypomina. Wszystko dzięki pofałdowanym blatom parzonego ciasta, które przekłada się kremem budyniowym lub masą śmietanową.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na ciasto:
- pół kostki masła,
- szklanka wody,
- szklanka mąki,
- 5 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1/4 szklanki cukru,
- 750 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła.
Składniki dodatkowe:
- cukier puder do posypania,
- masło i mąka.
Karpatka - przepis na ciasto rodem z gór. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania ciasta:
- Masło roztop i dodaj wodę. Zagotuj, a następnie wsyp mąkę. Składniki mieszaj aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Przełóż do miski i ostudź. Do ciasta wbij jajka i dodaj proszek do pieczenia. Całość zmiksuj i podziel na dwie części.
- Formę posmaruj masłem i podsyp mąką. Wyłóż połowę ciasta na spód i rozsmaruj dokładnie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika na czas pieczenia. Te same czynności powtórz z pozostałą masą.
Sposób przygotowania kremu:
- Budynie wymieszaj ze szklanką mleka i cukrem. Resztę napoju zagotuj i wlej przygotowane wcześniej składniki. Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotuj jeszcze przez minutę.
- Masło ubijaj, dodając stopniowo wystudzony budyń. Cały czas miksuj. Masa powinna być puszysta.
- Krem wyłóż na pofalowaną stronę pierwszego blatu i przykryj go drugim plackiem. Odstaw do lodówki na godzinę.
Gotowe! Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego!