Zupa ziemniaczana weszła na podium najlepszych polskich dań. Ostry składnik i mięsny dodatek zapewnią efekt wow

Zupa ziemniaczana to prosta i pożywna zupa, często gotowana w polskich domach przy okazji tzw. czyszczenia lodówki. Jednak traktowanie jej po macoszemu zabija jej potencjał, ponieważ zupa ziemniaczana przygotowana w odpowiedni sposób bije na głowę wszystkie inne ziemniaczane dania. Co jest sekretem wyjątkowego smaku? Chrzan i troszkę mięsa.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa ziemniaczana może mieć wiele odsłon, a my dziś przedstawimy zdecydowanie najlepszą. Krem z ziemniaków z chrzanem i szynką parmeńską to pomysł na szybki i przepyszny posiłek,  który nasyci i poprawi humor (bo od tego są przecież ziemniaki, prawda?). 

Zupa ziemniaczana - przepis z aromatycznymi dodatkami

Składniki:

  • 7-8 dużych ziemniaków
  • ok. 1 l bulionu lub rosołu
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej wędliny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju lub masła

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę także pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło lub olej. Następnie dodaj ziemniaki i cebulę i całość duś, co jakiś czas mieszając, by warzywa równomiernie się zrumieniły. 
  3. Zalej całość bulionem, dodaj odrobinę soli i na wolnym ogniu gotuj do miękkości. W tym czasie na suchej patelni podsmaż szynkę, aż stanie się lekko chrupiąca.
  4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym. Następnie dodaj chrzan, mleko i śmietankę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wlej do talerzy i dodaj plaster chrupiącej szynki.
Więcej o: