Zupa ziemniaczana to prosta i pożywna zupa, często gotowana w polskich domach przy okazji tzw. czyszczenia lodówki. Jednak traktowanie jej po macoszemu zabija jej potencjał, ponieważ zupa ziemniaczana przygotowana w odpowiedni sposób bije na głowę wszystkie inne ziemniaczane dania. Co jest sekretem wyjątkowego smaku? Chrzan i troszkę mięsa.
SerPhoto /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa ziemniaczana może mieć wiele odsłon, a my dziś przedstawimy zdecydowanie najlepszą. Krem z ziemniaków z chrzanem i szynką parmeńską to pomysł na szybki i przepyszny posiłek, który nasyci i poprawi humor (bo od tego są przecież ziemniaki, prawda?).
Zupa ziemniaczana - przepis z aromatycznymi dodatkami
Składniki:
7-8 dużych ziemniaków
ok. 1 l bulionu lub rosołu
2 cebule
1 szklanka mleka
3/4 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki startego chrzanu
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej wędliny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
odrobina oleju lub masła
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę także pokrój w kostkę.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło lub olej. Następnie dodaj ziemniaki i cebulę i całość duś, co jakiś czas mieszając, by warzywa równomiernie się zrumieniły.
Zalej całość bulionem, dodaj odrobinę soli i na wolnym ogniu gotuj do miękkości. W tym czasie na suchej patelni podsmaż szynkę, aż stanie się lekko chrupiąca.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym. Następnie dodaj chrzan, mleko i śmietankę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wlej do talerzy i dodaj plaster chrupiącej szynki.