-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa ziemniaczana weszła na podium najlepszych polskich dań. Ostry składnik i mięsny dodatek zapewnią efekt wow
Zupa ziemniaczana weszła na podium najlepszych polskich dań. Ostry składnik i mięsny dodatek zapewnią efekt wow
Zupa ziemniaczana to prosta i pożywna zupa, często gotowana w polskich domach przy okazji tzw. czyszczenia lodówki. Jednak traktowanie jej po macoszemu zabija jej potencjał, ponieważ zupa ziemniaczana przygotowana w odpowiedni sposób bije na głowę wszystkie inne ziemniaczane dania. Co jest sekretem wyjątkowego smaku? Chrzan i troszkę mięsa.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ziemniaczana może mieć wiele odsłon, a my dziś przedstawimy zdecydowanie najlepszą. Krem z ziemniaków z chrzanem i szynką parmeńską to pomysł na szybki i przepyszny posiłek, który nasyci i poprawi humor (bo od tego są przecież ziemniaki, prawda?).
Zupa ziemniaczana - przepis z aromatycznymi dodatkami
Składniki:
- 7-8 dużych ziemniaków
- ok. 1 l bulionu lub rosołu
- 2 cebule
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki startego chrzanu
- kilka plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej wędliny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- odrobina oleju lub masła
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę także pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło lub olej. Następnie dodaj ziemniaki i cebulę i całość duś, co jakiś czas mieszając, by warzywa równomiernie się zrumieniły.
- Zalej całość bulionem, dodaj odrobinę soli i na wolnym ogniu gotuj do miękkości. W tym czasie na suchej patelni podsmaż szynkę, aż stanie się lekko chrupiąca.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym. Następnie dodaj chrzan, mleko i śmietankę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wlej do talerzy i dodaj plaster chrupiącej szynki.