• Link został skopiowany

Pasta warzywna. Doskonała do kanapek na drugie śniadanie. Intensywny smak i aromat sprawdzi się zimą

Szukasz pomysłu na dodatek do kanapek? Podajemy prosty przepis na pastę warzywną. Składa się z oryginalnych składników o wyrazistym smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z pieczywem, sałatkami i wędlinami. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, dlatego warto ją przyrządzić zwłaszcza o tej porze roku.
Pasta warzywna (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Ambika/Pexels

Chcesz zjeść na drugie śniadanie coś nowego? Pasta z fasoli, ogórków i kaparów będzie rewelacyjnym dodatkiem do kanapek, który urozmaici zimowe poranki. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielkich zdolności. Wystarczy posiekać i połączyć ze sobą składniki. Z dodatkiem sosu majonezowo-musztardowego uzyskacie jeszcze mocniejszy smak. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na pastę roślinną - wyrazisty smak, który smakuje wyjątkowo zimą 

Do przygotowania pasty warzywnej będziecie potrzebowali jedynie czerwonej fasoli, kaparów, ogórków kiszonych i czerwonej cebuli. Sos, który scali całość powstanie z połączenia musztardy, majonezu, jogurtu i oliwy z oliwek. Pastę można przyprawić solą i pieprzem.

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • trzy łyżki kaparów,
  • dwa ogórki kiszone,
  • czerwona cebula,
  • łyżka majonezu,
  • dwie łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku.

Pastę warzywną przygotujesz w kilku prostych krokach. Wystarczy pokroić i połączyć składniki

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę, kapary i ogórki w drobne kawałki. Fasolę z puszki odcedź.
  2. Wymieszaj fasolę z pokrojonymi ogórkami, kaparami i cebulą.
  3. W oddzielnym naczyniu połącz majonez z musztardą, oliwą z oliwek i jogurtem. Dodaj soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość i połącz z fasolą z warzywami.
  4. Zblenduj wszystko, ale nie na jednolicie gładką masę. Pasta powinna mieć grudkowatą strukturę.  
  5. Przygotowaną pastę przechowuj w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Podawaj jako dodatek do kanapek, sałatek lub wędlin.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: