Pasta warzywna. Doskonała do kanapek na drugie śniadanie. Intensywny smak i aromat sprawdzi się zimą

Szukasz pomysłu na dodatek do kanapek? Podajemy prosty przepis na pastę warzywną. Składa się z oryginalnych składników o wyrazistym smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z pieczywem, sałatkami i wędlinami. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, dlatego warto ją przyrządzić zwłaszcza o tej porze roku.

Chcesz zjeść na drugie śniadanie coś nowego? Pasta z fasoli, ogórków i kaparów będzie rewelacyjnym dodatkiem do kanapek, który urozmaici zimowe poranki. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielkich zdolności. Wystarczy posiekać i połączyć ze sobą składniki. Z dodatkiem sosu majonezowo-musztardowego uzyskacie jeszcze mocniejszy smak. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na pastę roślinną - wyrazisty smak, który smakuje wyjątkowo zimą 

Do przygotowania pasty warzywnej będziecie potrzebowali jedynie czerwonej fasoli, kaparów, ogórków kiszonych i czerwonej cebuli. Sos, który scali całość powstanie z połączenia musztardy, majonezu, jogurtu i oliwy z oliwek. Pastę można przyprawić solą i pieprzem.

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • trzy łyżki kaparów,
  • dwa ogórki kiszone,
  • czerwona cebula,
  • łyżka majonezu,
  • dwie łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku.

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na chrust domowej roboty. Zdjęcie ilustracyjneSzybkie faworki, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na chrust domowej roboty

Pastę warzywną przygotujesz w kilku prostych krokach. Wystarczy pokroić i połączyć składniki

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę, kapary i ogórki w drobne kawałki. Fasolę z puszki odcedź.
  2. Wymieszaj fasolę z pokrojonymi ogórkami, kaparami i cebulą.
  3. W oddzielnym naczyniu połącz majonez z musztardą, oliwą z oliwek i jogurtem. Dodaj soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość i połącz z fasolą z warzywami.
  4. Zblenduj wszystko, ale nie na jednolicie gładką masę. Pasta powinna mieć grudkowatą strukturę.  
  5. Przygotowaną pastę przechowuj w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Podawaj jako dodatek do kanapek, sałatek lub wędlin.

Smacznego!

Jak zrobić omlet?Omlet - przepis na lekkie śniadanie. Wyjdzie puszysty za sprawą białek

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: