Zamiast pączków i faworków Tomasz Strzelczyk proponuje drożdżówki. Dzięki tej metodzie będą pulchne

W tłusty czwartek nie tylko chrusty i pączki mogą być jedzone kilogramami. Dobrą propozycją dla tych, którzy nie lubią tych dwóch przysmaków, są drożdżówki. Tomasz Strzelczyk pokazał metodę, dzięki której będą miękkie i pulchne.

Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu MasterChef. Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej piątki. Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz YouTubie, gdzie dzieli się oryginalnym spojrzeniem na tradycyjne przepisy.

Jakiś czas temu opublikował film, w którym pokazał, jak wykonać obłędnie pyszne i do tego pulchne domowe drożdżówki. Ich sekretem jest przede wszystkim odpowiednie wyrabianie. Dzięki tej metodzie nie wyjdą twarde. Od samego kucharza możemy usłyszeć:

Jeżeli będziemy wyrabiali stopniowo, pomalutku, wtedy bułki będą pulchne.

Drożdżówki twarogowo-drożdżowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g twarogu tłustego,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 80 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • ulubiony dżem.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Sposób przygotowania

  1. Mleko wlej do niewielkiego rondelka i umieść na małym ogniu, delikatnie podgrzej.
  2. Drożdże rozkrusz do wysokiego kubka, wsyp łyżeczkę cukru. Następnie letnim mlekiem zalej całość. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na około 10 minut.
  3. Twaróg umieść w większej misce, wbij 1 jajko, wlej olej, wsyp cukier. Za pomocą widelca całość rozgnieć i wymieszaj.
  4. Do przygotowanej mieszanki wlej drożdże i stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę, cały czas mieszaj.
  5. Masę wyrób na jednolite ciasto bez grudek. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
  6. Po tym czasie ciasto przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na równe kawałki, powinieneś mieć ich 8.
  7. Każdy kawałek uformuj w zgrabną kulkę. Kolejnym krokiem jest rozpłaszczenie ich na niewielkie placki. Użyj do tego dłoni, nie poleca się rozwałkowywania ich, ponieważ staną się twarde.
  8. Na środek każdego placka umieść łyżeczkę dżemu. Boki ciasta zawiń do środka, resztą masy przykryj konfiturę. Dokładnie zlep całość, aby nadzienie nie mogło się wydostać.
  9. Tak przygotowane bułeczki połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.
  10. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i włóż do rozgrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez około 25 minut do zarumienienia.
  11. Po wypieczeniu odstaw do przestygnięcia i posyp cukrem pudrem.
 
Więcej o: