Przepis na przedwojenne ciasto na pierogi. Z nim zrobisz danie, które podbije serca i podniebienia

W czym tkwi sekret udanego ciasta na pierogi? Aby się tego dowiedzieć, warto spojrzeć na przepis z lat 20. ubiegłego wieku. Dzięki przepisowi na przedwojenne ciasto na pierogi będziecie mogli przygotować przepyszne danie, które z pewnością zachwyci domowników.

Pierogi to wyjątkowo uniwersalna potrawa, którą można przygotowywać zarówno na słono jak i na słodko. Ilość nadzień, z jakimi można je łączyć jest niezliczona. Klucz do idealnych pierogów właściwie przygotowane ciasto. Jak je zrobić, aby było idealne? Najważniejsze to dobrze dobrany rodzaj mąki oraz letnia woda. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Przepis na przedwojenne ciasto na pierogi. Wyjdzie delikatne i o jedwabistej strukturze

Aby przygotować doskonałe pierogi, należy użyć mąki pszennej typ 450. Czemu ciasto jest twarde? Jajko powoduje, że ciasto twardnieje, dlatego lepiej go do niego nie dodawać. Do przygotowania pierogów będą potrzebne stolnica oprószona mąką, wałek, talerze, na których można ułożyć przygotowane pierogi, duża miska oraz sitko do przesiania mąki. 

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej typ 450,
  • łyżeczka oleju,
  • łyżeczka soli,
  • szklanka letniej wody.

Ciasto na pierogi jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Liczy się przede wszystkim dokładne połączenie składników

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę typ 450. W oddzielnej misce połącz sól z wodą i olejem. Następnie powstałą papkę dodaj do mąki.
  2. Wymieszaj dokładnie ciasto. Kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto rękami. Jak tylko stanie się odpowiednio elastyczne, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką.
  3. Wyrabiaj ciasto dalej przez kilka minut. Powinno zrobić się sprężyste i miękkie. 
  4. Podziel ciasto na części. Rozwałkowuj uformowane fragmenty, wykrawaj z nich kółka i nakładaj nadzienie. Formuj pierogi.
  5. W dość dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj na nią partiami ulepione pierogi.
  6. Gotuj pierogi przez dwie minuty od wypłynięcia.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.