Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ewa Wachowicz to postać, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Była miss od lat raczy Polaków ciekawymi i smacznymi przepisami w swoim programie kulinarnym. Receptura na fasolkę po bretońsku może niektórych szokować - na próżno szukać w składnie tradycyjnej kiełbasy.
Fasolka po bretońsku - kulinarny game changer Ewy Wachowicz
Tradycyjny, domowy przepis na fasolkę po bretońsku składa się ze swojskich składników, a ważną bazą jest wkładka mięsna. Ewa Wachowicz w autorskim przepisie postanowiła jednak nieco zmodyfikować listę produktów. Klasyczną kiełbasę zamieniła na białą, co ma gwarantować ciekawy i oryginalny smak.
W jednym z odcinków "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła także kilka sekretów perfekcyjnej fasola po bretońsku. Wśród ważnych zasad jest m.in.
- dodanie do fasolki cebuli i czosnku,
- przełamanie kwasowości przecieru łyżką miodu,
- stopniowe dodawanie soli,
- podlanie dania winem lub domowy rosołem,
- przyprawienie fasolki świeżym majerankiem (na koniec gotowania) lub suszonym (na początku).
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]
Ewa Wachowicz zdradza przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki:
- 400 g namoczonej fasoli "Piękny Jaś",
- 400 g białej kiełbasy,
- 200 g surowego boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- kieliszek białego wina wytrawnego lub szklanka bulionu,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżka miodu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- łyżeczka majeranku,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od płukania i moczenia fasoli - strączki warto moczyć całą noc.
- Następnego dnia fasolę ponownie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy do miękkości.
- Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy na suchej patelni (z boczku wytopi się tłuszcz). Na koniec dorzucamy posiekany czosnek.
- Gdy składniki nabiorą kolorów, podlewamy je winem lub bulionem. Trunek powinien odparować, wówczas przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wlewamy passatę lub przecier, miód i przyprawy. Gotujemy około 20 minut.
- Po tym czasie serwujemy fasolkę. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub udekorowana natką pietruszki.