Przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku według Ewy Wachowicz. Sukcesem jest ten mięsny zamiennik

Fasolka po bretońsku to obiadowa klasyka, którą chętnie zajadają się Polacy. Tradycyjne danie bazuje na swojskich składnikach takich jak fasola, pomidory, boczek i przyprawy. Przepis Ewy Wachowicz nieco się różni - mowa tu o zmianie rodzaju kiełbasy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ewa Wachowicz to postać, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Była miss od lat raczy Polaków ciekawymi i smacznymi przepisami w swoim programie kulinarnym. Receptura na fasolkę po bretońsku może niektórych szokować - na próżno szukać w składnie tradycyjnej kiełbasy.  

Fasolka po bretońsku - kulinarny game changer Ewy Wachowicz

Tradycyjny, domowy przepis na fasolkę po bretońsku składa się ze swojskich składników, a ważną bazą jest wkładka mięsna. Ewa Wachowicz w autorskim przepisie postanowiła jednak nieco zmodyfikować listę produktów. Klasyczną kiełbasę zamieniła na białą, co ma gwarantować ciekawy i oryginalny smak. 

W jednym z odcinków "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła także kilka sekretów perfekcyjnej fasola po bretońsku. Wśród ważnych zasad jest m.in.

  • dodanie do fasolki cebuli i czosnku, 
  • przełamanie kwasowości przecieru łyżką miodu, 
  • stopniowe dodawanie soli, 
  • podlanie dania winem lub domowy rosołem, 
  • przyprawienie fasolki świeżym majerankiem (na koniec gotowania) lub suszonym (na początku).
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Ewa Wachowicz zdradza przepis na fasolkę po bretońsku 

Składniki: 

  • 400 g namoczonej fasoli "Piękny Jaś",
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 g surowego boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kieliszek białego wina wytrawnego lub szklanka bulionu, 
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka miodu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od płukania i moczenia fasoli - strączki warto moczyć całą noc. 
  2. Następnego dnia fasolę ponownie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy do miękkości. 
  3. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy na suchej patelni (z boczku wytopi się tłuszcz). Na koniec dorzucamy posiekany czosnek. 
  4. Gdy składniki nabiorą kolorów, podlewamy je winem lub bulionem. Trunek powinien odparować, wówczas przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wlewamy passatę lub przecier, miód i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. 
  5. Po tym czasie serwujemy fasolkę. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub udekorowana natką pietruszki. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA