Deser na bazie śmietanki kremówki, rodzynek, kakao i migdałów sprawdzi się w różnych okolicznościach. Wykonuje się go w naprawdę prosty sposób, a efekt zachwyci niejednego smakosza. Aby przygotować krem sułtański, wystarczy ubić śmietankę i wymieszać ją z resztą składników.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Krem sułtański - przepis na deser o arabskim aromacie
Warto pamiętać, aby śmietanka kremówka była dobrze schłodzona przed jej ubiciem. Gotowy deser można posypać kakao albo startą gorzką czekoladą, która przełamie słodycz rodzynek. Do deseru najlepiej sprawdzą się okrągłe biszkopty i bezy. Rum można zastąpić innym aromatycznym alkoholem. Jeśli chcecie przygotować deser bezalkoholowy, wystarczy połączyć odrobinę wody z aromatem rumowym.
Składniki:
- dwie szklanki schłodzonej śmietanki 36 proc.,
- pół szklanki cukru pudru,
- garść rodzynek,
- trzy łyżki rumu,
- cztery łyżki kakao,
- garść migdałów,
- kilka bez,
- kilka biszkoptów,
- gorzka czekolada.
Deser z rodzynkami to przepyszny pomysł na zakończenie obiadu
Przygotowanie:
- Obierz i posiekaj drobno migdały.
- Zalej rodzynki rumem i odstaw na co najmniej kwadrans.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Oddziel połowę i połącz ją z kakao, migdałami i rodzynkami. Wymieszaj dokładnie całość.
- Przygotuj naczynia, w których będziesz serwował deser. Na dnie wyłóż pokruszone bezy i okrągłe biszkopty.
- Nakładaj do naczyń warstwy kremu z rodzynkami na zmianę z bitą śmietaną. Na koniec oprósz deser kakao albo startą gorzką czekoladą.
- Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl