Sernik na zimno. Przepis na proste i szybkie ciasto z owocami. Wykorzystaj serek homogenizowany

Sernik na zimno. Przepis na ciasto z serków homogenizowanych, które wykonasz w parę chwil. Dodatkowym atutem jest brak konieczności pieczenia. Wszystko za sprawą herbatników, z których zrobimy pyszny spód. Owoce i delikatna galaretka nada całości delikatnego smaku.
Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym

Sernik na zimno to prosty i pyszny deser. Idealny dla każdego łasucha. Jego kompozycja zależy wyłącznie od upodobań, dzięki czemu za każdym razem możemy przygotować inne ciasto. Nasz przepis jest wyjątkowo prosty, ponieważ wystarczy wykorzystać serek homogenizowany, dodać nieco owoców i galaretkę. 

Sernik na zimno. Przepis na ciasto z herbatnikami

Szybkie ciasto to rozwiązanie, które zaspokoi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego. Delikatny, wilgotny środek, chrupiący spód i pyszne owoce stanowią najlepszą kompozycję. Jednak, aby ciasto wyszło idealne, a krem był niczym delikatna chmurka, należy przestrzegać proporcji.

Składniki:

  • kg serka homogenizowanego,
  • dwie galaretki o dowolnym smaku,
  • paczka herbatników,
  • herbata owocowa,
  • owoce,
  • galaretka na wierzch.

Dobór smaków zależy wyłącznie od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli zależy nam na tym, aby zrobić sernik na zimno o smaku owoców leśnych, warto wybrać tego rodzaju galaretkę zarówno do kremu, jak i na wierzch. W takim zestawieniu najlepiej sprawdzą się borówki jako owocowy dodatek.

Dla zwolenników musu owocowego zamiast zwykłej galaretki jest proste rozwiązanie. Miksujemy część owoców, dodajemy galaretkę i mieszamy. Kładziemy na krem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik na zimno. Przepis krok po kroku

  1. Zaparzamy herbatę owocową. Nie słodzimy.
  2. Herbatniki układamy na dnie foremki do pieczenia ciasta. Nasączamy je kilkoma łyżeczkami owocowej herbaty.
  3. Dwie galaretki o dowolnym smaku rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i odstawiamy, aż stężeje.
  4. Serek homogenizowany przekładamy do wysokiej miski, wrzucamy zastygniętą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera lub blendera. 
  5. Gotową masę serową wykładamy na herbatniki.
  6. Wierzch ciasta pokrywamy ulubionymi owocami.
  7. Galaretkę przeznaczoną na wierzch ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  8. Kiedy przestygnie, odstawiamy ją na 10 minut do lodówki. 
  9. Gdy lekko stężeje, przelewamy galaretkę na ciasto pokryte owocami.
  10. Sernik na zimno odstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Więcej o: