Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda? Ważny jest moment, w którym dodajemy popularną przyprawę

Ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają wątróbkę i na tych, którzy jej nie znoszą. Okazuje się, że jak to bywa w przypadku każdej potrawy, wiele zależy od jej przygotowania i ostatecznego smaku. Kiedy trafimy na niezbyt smaczne danie, możemy się zniechęcić. Dlatego zdradzamy, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda. Dzięki temu polubi ją także największy sceptyk.
Zobacz wideo Studenckie gotowanie, czyli ciasto w kubku, żelazkiem w quesadillę i otwieranie wina bez korkociągu

Nie mając zbyt dużego doświadczenia z podrobami, zastanawiamy się jak usmażyć wątróbkę, aby była smaczna. Zwłaszcza jeśli do tej pory jedliśmy tylko taką, która jest twarda i sucha. Okazuje się, że wiele zależy od tego, kiedy dodamy sól, ale nie tylko.

Delikatne i soczyste mięso, czyli jak usmażyć wątróbkę?

Kuchenne triki często zmieniają nie tylko smak potrawy. Znając ciekawe rozwiązania i różne domowe sprawdzone sposoby nie tylko uratujemy przypalony bigos, czy przesoloną zupę. Tym razem zdradzamy jak usmażyć wątróbkę, aby już nigdy nie była sucha i twarda.

  • 400 g wątróbki wieprzowej,
  • 4 cebule,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • olej do smażenia
  • sól.

Zanim zaczniemy smażyć wątróbkę, należy opłukać ją delikatnie pod chłodną wodą. Następnie mięso przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 30 minut.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na wątróbkę. Sposób przygotowania

  1. Namoczoną wcześniej wątróbkę wyciągamy z mleka i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  4. Wątróbkę wrzucamy do cebulki i podsmażamy przez chwilę na średnim ogniu. Następnie przykrywamy mięso i dusimy przez około 10 minut.

Wskazówki i porady:

  • Wątróbkę solimy dopiero przed podaniem. W ten sposób nie będzie twarda. Pamiętajmy, aby nie smażyć, ani nie dusić mięsa zbyt długo. Taki zabieg wysusza mięso, przez co danie staje się łykowate i niesmaczne.
  • Przed smażeniem można delikatnie oprószyć mięso mąką. Jednak to nie jest konieczne. Ta stara zasada kuchni polskiej nie wpływa na smak wątróbki ani nie poprawia jej soczystości.
Więcej o: