Zupa kartoflana - przepis na hit internetu. Niby zwyczajna zupa, a jej smak potrafi zaskoczyć

Zupa kartoflana - przepis na zupę, która stała się hitem internetu. I choć wielu osobom może przywołać wspomnienia z dzieciństwa, to dziś wraca do łask. Jej przygotowanie kosztuje grosze, więc można uznać ją za inflacyjny obiad. Niech was to jednak nie zmyli, ponieważ smakuje obłędnie!

Zupa kartoflana to zupa ze wszystkiego, a jednocześnie z niczego. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, ale sekret tkwi w przyprawach i aromatycznym mięsie. Jak przygotować kartoflankę, by była pyszna? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Zupa kartoflana - przepis na hit internetu. Wersja mięsna i wegetariańska

Zupę kartoflaną można przygotować na różne sposoby. Jest obłędnie pyszna zarówno w wersji z mięsem, jak i bez niego. Jakich składników potrzebujemy? Oto lista.

Składniki:

  • niecały kilogram ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/3 selera,
  • 2 litry bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 200 g boczku (opcjonalnie),
  • 200 g kiełbasy (opcjonalnie),
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  •  liście laurowe,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

 Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kartoflanka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie zupy kartoflanej nie jest trudne. Wymaga jednak trochę wolnego czasu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy warzywa, smażymy przez 7 minut, dodajemy gorący bulion.
  3. Opcjonalnie na patelni podsmażamy kiełbasę i boczek, a następnie dodajemy je do zupy.
  4. Dorzucamy listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, dodajemy przyprawy.
  5. Zupę gotujemy przez 20-30 minut aż do momentu zmiękczenia ziemniaków i warzyw.
  6. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i mieszając, wlewamy do garnka. Następnie gotujemy jeszcze chwilę.

Podajemy z kromką świeżego chleba. Zupę możemy również zblendować, wówczas mięso najlepiej dodać po wykonaniu tej czynności. Smacznego!

Więcej o: