Zupa kartoflana to zupa ze wszystkiego, a jednocześnie z niczego. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, ale sekret tkwi w przyprawach i aromatycznym mięsie. Jak przygotować kartoflankę, by była pyszna? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Zupa kartoflana - przepis na hit internetu. Wersja mięsna i wegetariańska
Zupę kartoflaną można przygotować na różne sposoby. Jest obłędnie pyszna zarówno w wersji z mięsem, jak i bez niego. Jakich składników potrzebujemy? Oto lista.
Składniki:
- niecały kilogram ziemniaków,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 1/3 selera,
- 2 litry bulionu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki mąki,
- 150 g śmietany 18 proc.,
- 200 g boczku (opcjonalnie),
- 200 g kiełbasy (opcjonalnie),
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- liście laurowe,
- ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka słodkiej papryki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kartoflanka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie zupy kartoflanej nie jest trudne. Wymaga jednak trochę wolnego czasu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy warzywa, smażymy przez 7 minut, dodajemy gorący bulion.
- Opcjonalnie na patelni podsmażamy kiełbasę i boczek, a następnie dodajemy je do zupy.
- Dorzucamy listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, dodajemy przyprawy.
- Zupę gotujemy przez 20-30 minut aż do momentu zmiękczenia ziemniaków i warzyw.
- Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i mieszając, wlewamy do garnka. Następnie gotujemy jeszcze chwilę.
Podajemy z kromką świeżego chleba. Zupę możemy również zblendować, wówczas mięso najlepiej dodać po wykonaniu tej czynności. Smacznego!