Przepis na naleśniki od Ani Starmach. Wyjdą delikatne i super smaczne. Idealne na zimowy obiad

Jak zrobić naleśniki, aby były lekkie i miały właściwą strukturę? Ich sekret poznamy, sięgając po przepis na naleśniki od Ani Starmach. Będą doskonałe ze słodkimi nadzieniami, dżemami, konfiturami i różnymi owocami.

Naleśniki to jedno z uniwersalnych dań, które można serwować na wiele sposobów. Ania Starmach w swoim przepisie podpowiada, jak je przygotować. Aby przyrządzić naleśniki o idealnej strukturze, należy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach tak, aby ciasto uzyskało właściwą konsystencję. Można je podawać z różnymi owocami, kremami i innymi, słodkimi dodatkami.  

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Przepis na naleśniki od Ani Starmach. Wyjdą delikatne i aksamitne

Do przygotowania naleśników będziecie potrzebowali kilka podstawowych składników: mąkę, mleko, wodę, jajka, cukier, masło i szczyptę soli. Ciasto powinno być lejące. Najlepiej jest, kiedy ma konsystencję śmietany osiemnastoprocentowej.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • trzy czwarte szklanki wody,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

Naleśniki można zrobić w kilku bardzo prostych krokach

Wykonanie naleśników nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Najdłużej trwa ich smażenie. Aby wyszły idealne, należy połączyć składniki we właściwych proporcjach.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski. Dodaj trochę mąki, cukier, część mleka, wody oraz sól. Całość zmiksuj.
  2. Roztop masło w rondlu.
  3. Dodawaj stopniowo resztę mąki, mleka i wody. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i mieszaj aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Wstaw ciasto na trzydzieści minut do lodówki.
  4. Rozgrzej dobrze patelnię i nakładaj na nią chochlą przygotowane ciasto.
  5. Smaż naleśniki po obu stronach przez około minutę.
  6. Naleśniki po zdjęciu z patelni układaj na talerzu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.