Przepis na oponki. Słodkie i puszyste ciasto z dodatkiem sera to idealna przekąska na tłusty czwartek

Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w tłusty czwartek. Ten słodki deser dla wielu kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami. Aby odtworzyć perfekcyjny smak, warto zwrócić uwagę na wybór twarogu i odpowiednie przygotowanie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, tym samym w sieci pojawia się mnóstwo przepisów na domowe słodkości. Nic jednak nie pobije tradycyjnych receptur - mowa tu o oponkach serowych, które są jednym ze smaczniejszych przysmaków. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i nabycie swojskich składników. 

Oponki serowe, czyli polskie donuty w domowym wykonaniu

Wśród wypieków i specjałów przygotowywanych na tłusty czwartek nie może zabraknąć oponek, czyli najprościej mówiąc pączków serowych z dziurką. Puszyste, rumiane i wyjątkowo smaczne ciasto bazuje na swojskich produktach. W składnie nie może zabraknąć świeżego twarogu, jajek, śmietany, mąki i cukru. Kluczowa jest także odrobina spirytusu, który zapobiegnie wchłonięcia do ciasta dużych ilości tłuszczu.  

Babciny przepis jest bezkonkurencyjny i zawsze doskonale smakuje. Ważne jest jednak, by zastosować kilka trików. Mowa tu o ucieraniu sera ze słodką masą jajeczną. Istotne jest także nadanie charakterystycznego ksztłtu - pomocna okaże się przy tym szklanka i kieliszek. 

Zobacz wideo Pieczone oponki [HAPS KIDS]

Przepis na oponki serowe - receptura z zeszytu babci

Składniki: 

  • 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 
  • 4 żółtka,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • około 100 g drobnego cukru,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • łyżeczka sody, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka spirytusu, 
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przełożenia do dużej miski żółtek i cukru. Składniki miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg, cały czas ubijając. Gdy całość będzie już jednolita, wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i trzy łyżki śmietany. 
  2. Tak przygotowaną masę ponownie ubijamy do momentu uzyskania gęstej, gładkiej i jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę spirytusu. 
  3. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnice czy blat, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wycinamy koła, na środku każdej porcji dodatkowo wycinamy wgłębienie przy pomocy kieliszka - w ten sposób otrzymamy kształt oponek. 
  4. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Oponki smażymy a złoty, rumiany kolor, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.