Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, tym samym w sieci pojawia się mnóstwo przepisów na domowe słodkości. Nic jednak nie pobije tradycyjnych receptur - mowa tu o oponkach serowych, które są jednym ze smaczniejszych przysmaków. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i nabycie swojskich składników.
Oponki serowe, czyli polskie donuty w domowym wykonaniu
Wśród wypieków i specjałów przygotowywanych na tłusty czwartek nie może zabraknąć oponek, czyli najprościej mówiąc pączków serowych z dziurką. Puszyste, rumiane i wyjątkowo smaczne ciasto bazuje na swojskich produktach. W składnie nie może zabraknąć świeżego twarogu, jajek, śmietany, mąki i cukru. Kluczowa jest także odrobina spirytusu, który zapobiegnie wchłonięcia do ciasta dużych ilości tłuszczu.
Babciny przepis jest bezkonkurencyjny i zawsze doskonale smakuje. Ważne jest jednak, by zastosować kilka trików. Mowa tu o ucieraniu sera ze słodką masą jajeczną. Istotne jest także nadanie charakterystycznego ksztłtu - pomocna okaże się przy tym szklanka i kieliszek.
Zobacz wideo Pieczone oponki [HAPS KIDS]
Przepis na oponki serowe - receptura z zeszytu babci
Składniki:
- 600 g twarogu mielonego z wiaderka,
- 4 żółtka,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- około 100 g drobnego cukru,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka spirytusu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przełożenia do dużej miski żółtek i cukru. Składniki miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg, cały czas ubijając. Gdy całość będzie już jednolita, wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i trzy łyżki śmietany.
- Tak przygotowaną masę ponownie ubijamy do momentu uzyskania gęstej, gładkiej i jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę spirytusu.
- Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnice czy blat, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wycinamy koła, na środku każdej porcji dodatkowo wycinamy wgłębienie przy pomocy kieliszka - w ten sposób otrzymamy kształt oponek.
- Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Oponki smażymy a złoty, rumiany kolor, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.