Chrusty - przepis w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki będą idealnie kruche i obłędnie pyszne

Chrusty - przepis, którego nie można nie znać, tym bardziej że Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Przez wielu nazywane również chruścikami, a szerzej znane pod nazwą faworki. To doskonała słodka przekąska dla łakomczuchów. Jak ją przygotować?

Chrusty to chrupiące ciasteczka niezwykle przypominające swoim kształtem kokardki. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posypuje cukrem pudrem. My Polacy najczęściej zajadamy się nimi z okazji Tłustego Czwartku, jednak tradycją jest, że przysmak ten pojawia się w domach już wcześniej - w czasie karnawału. Jak zrobić chrusty? Co zrobić, by faworki były chrupiące? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Chrusty - przepis idealny na Tłusty Czwartek. Lista składników nie jest długa

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 całe jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka spirytusu (zamiennie można dodać wódkę lub pominąć alkohol),
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Faworki i chrusty - przysmak karnawału. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Jajka oraz żółtka należy zmiksować do momentu uzyskania masy z pęcherzykami powietrza.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy ją z solą.
  3. Dodajemy miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus.
  4. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy je na godzinę, uprzednio zawijając je w folię lub wykorzystując do tego bawełnianą ściereczkę.
  5. Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło.
  6. Nożem lub radełkiem kroimy cienkie ciasto w paski o szerokości około dwóch centymetrów.
  7. W każdym pasku robimy pionowe nacięcie w środku, a następnie łapiemy za końcówkę chrustu i przewlekamy ją przez nacięcie, by ciasto się wywinęło.
  8. Faworki smażymy porcjami na rozgrzanym tłuszczu przez około minutę na każdą stronę.
  9. Odsączamy tłuszcz, kładąc faworki na papierowym ręczniku.
  10. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Więcej o: