-
Haps
-
Jak przygotować
- Chrusty - przepis w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki będą idealnie kruche i obłędnie pyszne
Chrusty - przepis w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki będą idealnie kruche i obłędnie pyszne
Chrusty - przepis, którego nie można nie znać, tym bardziej że Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Przez wielu nazywane również chruścikami, a szerzej znane pod nazwą faworki. To doskonała słodka przekąska dla łakomczuchów. Jak ją przygotować?
Chrusty to chrupiące ciasteczka niezwykle przypominające swoim kształtem kokardki. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posypuje cukrem pudrem. My Polacy najczęściej zajadamy się nimi z okazji Tłustego Czwartku, jednak tradycją jest, że przysmak ten pojawia się w domach już wcześniej - w czasie karnawału. Jak zrobić chrusty? Co zrobić, by faworki były chrupiące? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Chrusty - przepis idealny na Tłusty Czwartek. Lista składników nie jest długa
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 całe jajka,
- 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 70 g miękkiego masła,
- 1 łyżka spirytusu (zamiennie można dodać wódkę lub pominąć alkohol),
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Faworki i chrusty - przysmak karnawału. Sposób przygotowania krok po kroku
- Jajka oraz żółtka należy zmiksować do momentu uzyskania masy z pęcherzykami powietrza.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy ją z solą.
- Dodajemy miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus.
- Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy je na godzinę, uprzednio zawijając je w folię lub wykorzystując do tego bawełnianą ściereczkę.
- Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło.
- Nożem lub radełkiem kroimy cienkie ciasto w paski o szerokości około dwóch centymetrów.
- W każdym pasku robimy pionowe nacięcie w środku, a następnie łapiemy za końcówkę chrustu i przewlekamy ją przez nacięcie, by ciasto się wywinęło.
- Faworki smażymy porcjami na rozgrzanym tłuszczu przez około minutę na każdą stronę.
- Odsączamy tłuszcz, kładąc faworki na papierowym ręczniku.
- Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.