Zupa fasolowa aż łycha stoi. Będzie smakowała jak u babci, jeśli nie zapomnisz o mięsie, a najlepiej trzech

Zupa fasolowa to klasyka babcinej kuchni. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca - dokłądnie taka, jaką zajadaliśmy się u babci po powrocie ze szkoły. Jaki jest sekret wybornego smaku fasolowej? Oczywiście wywar - najlepiej na trzech mięsach, w tym koniecznie musi znaleźć się wędzonka.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w wykonaniu, chociaż trzeba jej chwilkę poświęcić, ponieważ fasola musi być idealnie miękka (a wcześniej namoczona). Jednak jej smak wynagradza każdą minutę w kuchni. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę fasolową, żeby smakowała jak u babci. Co musi znaleźć się na liście zakupów? Oczywiście wkładdka - polecam dwa rodzaje żeberek, surowe i wędzone. I jakby wędzonki było mało - poprawmy boczkiem. Będzie palce lizać.

Zalewajka Wiejski rarytas wraca do łask. Zalewajka, czyli domowa zupa z ziemniakami

Zupa fasolowa aż łycha stoi

Składniki:

  • ok. 200 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 300 g żeberek wędzonych
  • 300 g żeberek surowych
  • 150 g wędzonego boczku
  • ok. 1l  bulionu z warzyw
  • 3 ziemniaki (jeśli lubisz gęste zupy)
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowanym wykonaniem zupy, namocz fasolę w zimnej wodzie. 
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, przepłucz ją na sicie i włóż do sporego garnka. Następnie dodaj pokrojone na kawałki żeberka, zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Po 20 minutach dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe, sól oraz obraną marchewkę. Dalej gotuj na wolnym ogniu. Na tym etapie dodaj także ziemniaki, jeśli ich używasz.
  4. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek i majeranek. Całość chwilę podsmażaj, następnie dodaj do zupy.
  5. Kiedy fasola będzie już miękka, sprawdź, czy poziom doprawienia ci odpowiada. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda? Ważny jest moment, w którym dodajesz sól Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda? Ważne, kiedy dodasz sól

Wskazówka: Zamiast wędzonego boczku, możesz także użyć kiełbasy - smak będzie równie dobry.

Więcej o: