Zupa fasolowa to klasyka babcinej kuchni. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca - dokłądnie taka, jaką zajadaliśmy się u babci po powrocie ze szkoły. Jaki jest sekret wybornego smaku fasolowej? Oczywiście wywar - najlepiej na trzech mięsach, w tym koniecznie musi znaleźć się wędzonka.
Petroos /Shuttesrtock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w wykonaniu, chociaż trzeba jej chwilkę poświęcić, ponieważ fasola musi być idealnie miękka (a wcześniej namoczona). Jednak jej smak wynagradza każdą minutę w kuchni. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę fasolową, żeby smakowała jak u babci. Co musi znaleźć się na liście zakupów? Oczywiście wkładdka - polecam dwa rodzaje żeberek, surowe i wędzone. I jakby wędzonki było mało - poprawmy boczkiem. Będzie palce lizać.
Zupa fasolowa aż łycha stoi
Składniki:
ok. 200 g fasoli typu Piękny Jaś
300 g żeberek wędzonych
300 g żeberek surowych
150 g wędzonego boczku
ok. 1l bulionu z warzyw
3 ziemniaki (jeśli lubisz gęste zupy)
1 marchewka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Sposób wykonania:
Dzień przed planowanym wykonaniem zupy, namocz fasolę w zimnej wodzie.
Następnego dnia odcedź fasolę, przepłucz ją na sicie i włóż do sporego garnka. Następnie dodaj pokrojone na kawałki żeberka, zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Po 20 minutach dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe, sól oraz obraną marchewkę. Dalej gotuj na wolnym ogniu. Na tym etapie dodaj także ziemniaki, jeśli ich używasz.
Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek i majeranek. Całość chwilę podsmażaj, następnie dodaj do zupy.
Kiedy fasola będzie już miękka, sprawdź, czy poziom doprawienia ci odpowiada. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Zamiast wędzonego boczku, możesz także użyć kiełbasy - smak będzie równie dobry.