Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w wykonaniu, chociaż trzeba jej chwilkę poświęcić, ponieważ fasola musi być idealnie miękka (a wcześniej namoczona). Jednak jej smak wynagradza każdą minutę w kuchni. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę fasolową, żeby smakowała jak u babci. Co musi znaleźć się na liście zakupów? Oczywiście wkładdka - polecam dwa rodzaje żeberek, surowe i wędzone. I jakby wędzonki było mało - poprawmy boczkiem. Będzie palce lizać.
Zupa fasolowa aż łycha stoi
Składniki:
- ok. 200 g fasoli typu Piękny Jaś
- 300 g żeberek wędzonych
- 300 g żeberek surowych
- 150 g wędzonego boczku
- ok. 1l bulionu z warzyw
- 3 ziemniaki (jeśli lubisz gęste zupy)
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Sposób wykonania:
- Dzień przed planowanym wykonaniem zupy, namocz fasolę w zimnej wodzie.
- Następnego dnia odcedź fasolę, przepłucz ją na sicie i włóż do sporego garnka. Następnie dodaj pokrojone na kawałki żeberka, zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Po 20 minutach dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe, sól oraz obraną marchewkę. Dalej gotuj na wolnym ogniu. Na tym etapie dodaj także ziemniaki, jeśli ich używasz.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek i majeranek. Całość chwilę podsmażaj, następnie dodaj do zupy.
- Kiedy fasola będzie już miękka, sprawdź, czy poziom doprawienia ci odpowiada. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Zamiast wędzonego boczku, możesz także użyć kiełbasy - smak będzie równie dobry.