Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W szkole uczyliśmy się kolejności wykonywania działań, ale nie uczyliśmy się kolejności dodawania składników do ciasta drożdżowego na pączki. Dziś nadrobisz tę wiedzę, a my przy okazji zdradzimy, jak osiągnąć pączkową perfekcję.
Pierwszą rzeczą, którą należy się zająć, jest oczywiście rozczyn. W przypadku pączków będzie składał się z mleka (musi być ciepłe, ale nie gorące), drożdży, cukru i mąki. W zależności od proporcji określonych w przepisie kolejność jest taka:
Tak przygotowany rozczyn zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczął pracować. To pierwsze wyrastanie.
Kolejną rzeczą, jest mąka.
Teraz następuje drugie wyrastanie. Powinno trwać tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować, pociąć na kółka, nadziać marmoladą i szczelnie zalepić brzegi, by nadzienie nie wypłynęło. Następnie pozostawić do trzeciego wyrośnięcia, tym razem wystarczy 15 minut. Teraz pączki można już wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Oto sprawdzony przepis na pyszne, domowe pączki ze wskazówką dotycząca nadziewania.