Jak przygotować tortillę w domu? Bazę do pysznych wrapów i domowego kebaba zrobisz z czterech składników

Tortilla to po prostu cienki placek, w który możemy zawinąć wszystko. Jeśli nagle najdzie cię ochota na domowy kebab lub wrapa z warzywami, nie musisz pędzić do marketu po gotowca. Domowe tortille nie mają sobie równych - wychodzą cienkie i łatwo się składają, a do ich wykonania potrzebujesz czterech składników i konkretnych proporcji.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Domowa tortilla to moim zdaniem dużo smaczniejsza wersja tej kupowanej w sklepie, ale to nie jedyna jej zaleta. Kolejną jest łatwość przygotowania. Jak zrobić domową tortillę i cieszyć się smakiem ulubionych przekąsek? Zdziwisz się, jakie to proste. Niektórym może się skojarzyć z przepisem na pierogi, zupełnie nie bezpodstawnie.

Jak zrobić domową tortillę? Nic prostszego!

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 130 ml wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie stopniowo wlewaj wodę (powinna być ciepła.
  2. Kiedy mąką zacznie wchłaniać wodę, dodaj oliwę i zagnieć całość na gładkie, jednolite ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, by odpoczęło.
  4. Kulkę ciasta podziel na tyle części, ile chcesz uzyskać placków, z tych proporcji wyjdzie między 6 a 8. Każdy kawałek dokładnie rozwałkuj na możliwie cienki placek. 
  5. Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Następnie kładź na niej partiami placki i smaż, aż zaczną pojawiać się brązowe plamy. Pozostaw do ostygnięcia i już możesz zabierać się za składanie domowych wrapów.
Więcej o: