-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak przygotować tortillę w domu? Bazę do pysznych wrapów i domowego kebaba zrobisz z czterech składników
Jak przygotować tortillę w domu? Bazę do pysznych wrapów i domowego kebaba zrobisz z czterech składników
Tortilla to po prostu cienki placek, w który możemy zawinąć wszystko. Jeśli nagle najdzie cię ochota na domowy kebab lub wrapa z warzywami, nie musisz pędzić do marketu po gotowca. Domowe tortille nie mają sobie równych - wychodzą cienkie i łatwo się składają, a do ich wykonania potrzebujesz czterech składników i konkretnych proporcji.
Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Domowa tortilla to moim zdaniem dużo smaczniejsza wersja tej kupowanej w sklepie, ale to nie jedyna jej zaleta. Kolejną jest łatwość przygotowania. Jak zrobić domową tortillę i cieszyć się smakiem ulubionych przekąsek? Zdziwisz się, jakie to proste. Niektórym może się skojarzyć z przepisem na pierogi, zupełnie nie bezpodstawnie.
Jak zrobić domową tortillę? Nic prostszego!
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 130 ml wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie stopniowo wlewaj wodę (powinna być ciepła.
- Kiedy mąką zacznie wchłaniać wodę, dodaj oliwę i zagnieć całość na gładkie, jednolite ciasto.
- Z ciasta uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, by odpoczęło.
- Kulkę ciasta podziel na tyle części, ile chcesz uzyskać placków, z tych proporcji wyjdzie między 6 a 8. Każdy kawałek dokładnie rozwałkuj na możliwie cienki placek.
- Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Następnie kładź na niej partiami placki i smaż, aż zaczną pojawiać się brązowe plamy. Pozostaw do ostygnięcia i już możesz zabierać się za składanie domowych wrapów.