Domowe racuchy bez drożdży, mąki i cukru. Z trzech składników przygotujesz ich zdrowszą wersję

Domowe racuchy to jeden ze smaczniejszych przepisów na słodki deser czy ekspresowy obiad. Warto jednak poznać nieco zdrowszą wersję, którą przygotujemy z zaledwie trzech produktów. w składnie nie znajdziemy ani grama mąki, cukru czy drożdży.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Słodkie racuchy bez mąki, cukru i drożdży? Ten zdrowy i ekspresowy przepis to totalna rewolucja w kuchni. Wystarczy połączyć składniki, dokładnie zamieszać i gotowe! Smak jest równie pyszny co tradycyjna wersja, a samo ciasto jest pulchne, wyrośnięte i pięknie się prezentuje. 

Racuchy bez drożdży, mąki i cukru - fit wersja słodkiego klasyka

Jeśli w noworocznej diecie nie ma miejsca na niektóre składniki lub zwyczajnie brakuje ich w domowej spiżarni, przygotuj zdrową i smaczną wersję tradycyjnych racuchów. W składnie na próżno szukać drożdży, mąki i cukru. Bazą są jaja i wiórki kokosowe, które połączone w odpowiednich proporcjach dadzą smaczny, puszysty i lekki efekt.

Nietypowa wersja klasycznego przepisu jest znacznie zdrowsza, lżejsza i łatwa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako ekspresowe śniadanie, przekąska, lunch czy oryginalny deser. Racuchy warto podać ze świeżymi owocami, jogurtem lub miodem i orzechami. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Przepis na lekkie racuchy kokosowe

Składniki: 

  • 2 duże jaja i 4 białka,
  • 100 g drobnych wiórków kokosowych,
  • odrobina tłuszczu do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do dużej miski i ubijamy na sztywną pianę. 
  2. Do piany dodajemy żółtka i stopniowo przesypujemy wiórki kokosowe, ostrożnie mieszając. 
  3. Tak przygotowaną masę smażymy małymi porcjami na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. 
  4. Racuchy powinny być podpieczone z obu stron na złoty i rumiany kolor. 
  5. Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy maliny z syropem klonowym lub jogurt naturalny
Więcej o: